Alestorm – Curse of the Crystal Coconut

Kunnen we kinderen? Ai ai kapitein! Oké, daar gaan we dan. De nieuwe Alestorm is er, getiteld Curse of the Crystal Coconut. Het is de zesde langspeler van de Schotse feestband die eigenhandig het genre pirate metal op de kaart heeft gezet. De band doet het vooral goed met nummers die een hoog meezinggehalte lijken te hebben, zoals Fucked With An Anchor, Mexico en Drink. Hoogste tijd dus om de kroezen bier en rum erbij te halen, want dat maakt deze muziek sowieso een stuk toegankelijker.

We trappen af met de eerste single van het album, Treasure Chest Party Quest, en we weten gelijk weer waar we aan toe zijn met de Schotten. ‘We’re only here to have fun, get drunk and make loads of money.’ Zo klinkt het in het refrein en zo is het ook. Feesten, drinken en tegelijkertijd je geld ermee verdienen. Wie wil dat nou niet? Alles gaat via het inmiddels welbekende recept van vrolijke deuntjes, voorzien van veel keyboard loopjes en natuurlijk hier en daar het geluid van een lekker gitaartje of viooltje. Ook de toetsenist die zo af en toe wat in de microfoon schreeuwt, hebben we vaker gehoord en breekt lekker de sleur van het herhalende refrein.

Met een nummer als Chomp, Chomp, dat gastvocalen bevat van Vreth van Finntroll, laat de band in ieder geval muzikaal horen nog steeds wat steviger te kunnen klinken. De tekst van dit nummer is dan wel van een wat meer bedenkelijker niveau maar goed, je luistert niet naar Alestorm vanwege de hoogdravende teksten natuurlijk. De hurdy gurdy komt in dit nummer ook lekker tot zijn recht trouwens.

Op Tortuga horen we dat band heel goed een verhaal weet te vertellen. Ook vertelt dit nummer dat Alestorm niet bang is om andere dingen te proberen, zoals het gebruik van een gastzanger in de vorm van Captain Yarrface, zanger bij de band Rumahoy, die meer rapt dan zingt uiteindelijk. Op Zombies Ate My Pirateship horen we ook weer de wat stevigere kant van de band en ook hier krijgen we gastvocalen, deze keer van de dame die ook hurdy gurdy speelt, Patty Gurdy.

Andere nummers die genoemd moeten worden, zijn Shit Boat (No Fans), omdat het voortborduurt op het nummer Fucked With An Anchor met zo vaak mogelijk bepaalde woorden te herhalen (shit en dicks), Pirate Metal Drinking Crew, al was het alleen maar vanwege de titel, en het bijna epische Wooden Leg Pt. 2 (The Woodening). Laatstgenoemde heeft een speelduur die de acht minuten overschrijdt en dat alleen maakt het een bijzonder nummer. Verder heeft de band alles in dit nummer gestopt. Van filmische elementen tot vleugjes death metal en trompetten, alles komt samen in dit verhaal over een houten been.

Heb je zin in een lekker feestje? Zet Curse of the Crystal Coconut op en ik garandeer dat je in een mum van tijd in de juiste stemming bent. Alestorm flikt het weer en ik kan niet wachten de band live te zien optreden. Niet geschikt voor serieuze mensen!

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Treasure Chest Party Quest
 2. Fannybaws
 3. Chomp Chomp
 4. Tortuga
 5. Zombies Ate My Pirate Ship
 6. Call of the Waves
 7. Pirate’s Scorn
 8. Shit Boat (No Fans)
 9. Pirate Metal Drinking Crew
 10. Wooden Leg Pt. 2 (The Woodening)
 11. Henry Martin

Line-up:

 • Christopher Bowes – Zang, keytar
 • Gareth Murdock – Basgitaar
 • Mate Bodor – Gitaar
 • Peter Alcorn – Drums
 • Elliot Vernon – Keyboard

Links: