Agnostic Front – Get Loud!

Hardcore is nooit mijn favoriete genre geweest en dat zal het vermoedelijk nooit worden. Toch bestaat er een select clubje bands dat op mijn adoratie kan rekenen. Een prima voorbeeld hiervan is het New Yorkse Agnostic Front. Deze door de tandem Miret-Stigma aangevoerde groep, stond mee aan de wieg van de stroming die een naam deelt met gabbers en andere intellectuelen. Er mogen dan ruim drie decennia zijn verstreken sinds de oprichting, de peetvaders van de hardcore zijn nog lang niet uitverteld. Getuige hiervan het eerder deze maand verschenen album Get Loud!: de twaalfde langspeler van Agnostic Front en opvolger van het meer dan behoorlijke The American Dream Died. Tot daar deze compleet overbodige introductie, over naar de harde feiten.

Dat er nog zekerheden zijn in het leven, wordt op Get Loud! al snel duidelijk gemaakt. Goed dertig seconden ver in Spray Painted Walls, het openingsnummer en tevens de eerste single van de plaat, krijgt de luisteraar voor het eerst de kenmerkende vocalen van Roger Miret te horen. De Amerikaan met Cubaanse roots klinkt als vanouds opgefokt. Dat de eerste woorden aan New York zijn voorbehouden, berust allerminst op toeval. Territorium is nu eenmaal belangrijk binnen de scene. Kort en krachtig: Spray Painted Walls is een compositie zoals we van Agnostic Front intussen gewend zijn. Met Anti-Social, afklokkend op iets meer dan een minuut, wordt het tempo verder opgedreven. De invloed van hardcore punk is hier duidelijk waarneembaar. Titelnummer Get Loud! klinkt tegelijk melodisch en groovy. De zelfs voor een hardcoreband simplistische teksten, doen echter afbreuk aan het nummer. Het eerste hoogtepunt van het album luistert naar de naam Conquer and Divide. Miret zingt met passie wanneer hij het over zelfverrijkende politici heeft. “Fuck your system, we can’t relate”: de veteranen winden er geen doekjes om. Ook het volgende nummer, I Remember, behoort tot de uitschieters. Tekstueel worden er bij de vleet herinneringen opgehaald. Miret bezingt hier zijn eerste ontmoeting met gitarist Vinnie Stigma. Ook wordt er gerefereerd naar onder meer het iconische CBGB’s en de mijlpalen United Blood en Victim In Pain. Alleen al de kwinkslag richting Ramones zorgt ervoor dat deze compositie het op het podium prima zal doen. Dat ook Stigma een vocale bijdrage levert, lijkt me niet onbelangrijk om mee te geven.

Na twee opeenvolgende hoogtepunten, is het de beurt aan Dead Silence en Af Stomp. Het laatstgenoemde nummer kreeg niet alleen een wat vreemde titel mee, het is eveneens volledig instrumentaal: iets wat we van Agnostic Front niet gewoon zijn. Urban Decay brult lekker mee en met Snitches Get Stitches lijkt Miret wel terug te blikken op zijn tijd achter tralies. Isolated klinkt wat ingetogener terwijl In My Blood een zoveelste liefdesverklaring aan de New Yorkse hardcorescene vormt. “This was more than a style or music. But for us it was a way of life”: dat er in de verleden tijd wordt gesproken, is hopelijk geen voorteken van een nakend afscheid. De trofee voor minste nummer van deze plaat gaat wat mij betreft naar Attention. Echt slecht mag het dan niet zijn, de overdaad aan gangvocalen verraadt dat deze compositie maar weinig om het lijf heeft. Pull The Trigger klinkt opvallend melodisch voor een nummer dat over depressie handelt. Met slotnummer Devastated wordt in stijl een punt gezet achter deze twaalfde worp van de groep. Even grensverleggend als in de begindagen mag het dan niet zijn, kwalitatief voldoet het nog steeds ruimschoots aan de verwachtingen. Belgische fans die Agnostic Front in levende lijve aan het werk willen zien, kunnen op vrijdag 22 november in De Casino te Sint-Niklaas terecht. Nederlanders worden een dag later verwacht in de kelder van Dynamo Eindhoven. Dat er heel wat nieuw materiaal aan bod zal komen, staat buiten kijf!

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Spray Painted Walls
 2. Anti-Social
 3. Get Loud!
 4. Conquer And Divide
 5. I Remember
 6. Dead Silence
 7. Af Stomp
 8. Urban Decay
 9. Snitches Get Stitches
 10. Isolated
 11. In My Blood
 12. Attention
 13. Pull The Trigger
 14. Devastated

Line-up:

 • Roger Miret – Zang
 • Vinnie Stigma – Gitaar
 • Mike Gallo – Bass
 • Pokey Mo – Drums
 • Craig Silverman – Gitaar

Links: