Aether Realm – Redneck Vikings From Hell

Welke drugs hebben de Amerikanen van Aether Realm genomen? Dat is de eerste vraag die ik mezelf stelde bij het aanschouwen van het promomateriaal als aanloop naar de derde langspeler Redneck Vikings From Hell. Ja, dat is echt de titel en eigenlijk omvat deze mooi waar het naartoe gaat met de muziek van dit gezelschap. Daar waar voorganger Tarot nog behoorlijk binnen de lijntjes bleef voor een folk-/melodicdeathband, zijn alle teugels vrij gelaten op de nieuwkomer. Jammer voor old-schoolfans zonder twijfel. Ik vind het dan weer interessant.

Dat de heren te lang bij Christopher Bowes (Alestorm) gezeten hebben sinds zijn gastbijdrage op de vorige plaat, is duidelijk van de eerste riff. De titeltrack is een ietwat huppelig nummer dat wel erg makkelijk binnenkomt, maar toch wel een lekkere instrumentale partij kent om meteen te tonen hoe verdraaid technisch deze heren wel niet zijn. Meteen gooit deze band het roer om met Goodbye dat de reden is waarom ik besloot deze plaat van een review te voorzien. Je kan dit plakkerige en slappe melospul als deathmetalfan een nagel aan je doodskist vinden (of compleet verwensen als Tarot-fan), maar wat blijft dit rondspoken in je hoofd voor dagen. Mijn guilty-pleasure-tip van mei, zonder twijfel.

Lean into the Wind geeft de fanaten van melodeath vervolgens wat ze moeten horen, alsof de band zelf wist dat hij te ver gegaan was met de vorige track. Tijd om met Hunger dan weer een catchy, folkloristische toets mee te geven aan het geheel. Hoewel de drums razen, geeft deze huppeltrack met catchy vikingrefrein weer een andere vibe aan de plaat. Guardian mogen de fanaten van luidere muziek dan weer skippen. Deze ballad klinkt plakkerig, maar door de warme stem en het nu-metaltimbre van de track blijf ik gek genoeg toch de aandacht behouden. Dit zou instrumentaal een stunt van een band als Amaranthe kunnen zijn. Drie nummers lang krijg je vervolgens gepeperde melodeath om het goed te maken om bij Cycle opnieuw een heerlijk rustpunt te horen. Verander je de vocalen naar Japanse meisjesstemmen, dan denk ik dat je bij momenten haast uitkomt bij de melodeathstijl die Babymetal vandaag hanteert. Na wat meer druk met TMHC krijg je tot slot met Craft and the Creator weer een breintwister mee. Toen ik dacht dat ik eindelijk deze bende geplaatst had in mijn hoofd, kwam dit nummer met een haast Opeth-klinkende akoestiek op me af om stelselmatig weer op te bouwen tot verdraaid stevige melodeath met zelfs wat Dimmu Borgir-synthlijntjes op een groovy geheel.

Neen, ik laat het los. Na deze plaat weet ik niet meer wat ik moet verwachten van Aether Realm. De voorzichtige jaren zijn duidelijk voorbij en Napalm Records heeft er een band bij die ongetwijfeld potten gaat breken op festivals. Een release die weer evenveel kritiek als lof zal zwaaien, maar hoge bomen vangen veel wind.

Score:

82/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Redneck Vikings From Hell
 2. Goodbye
 3. Lean into the Wind
 4. Hunger
 5. Guardian
 6. One Hollow Word
 7. She’s Back
 8. Slave to the Riff
 9. Cycle
 10. TMHC
 11. Craft and the Creator

Line-up:

 • Donny Burbage – Gitaar
 • Tyler Gresham – Drums
 • Heinrich Arnold – Gitaar, zang
 • Vincent Jones – Zang, bas, orkestratie

Links: