Ad Nauseam – Imperative Imperceptible Impulse

Zozo, een plaat uit de stal van het Italiaanse cultlabel, Avantgarde Music. Het is nog niet zo lang geleden dat ik beslag legde op twee platen van deze vrienden. Het recentste werk van het Duitse Beltez was het meest interessante. Nu krijg ik de tweede plaat van de Italianen van Ad Nauseam toegestopt. Deze Imperative Imperceptible Impulse, een bijna onuitspreekbare titel, is een, hoe kan het ook anders, avantgarde death/blackmetalplaat geworden. Hopelijk word ik er niet misselijk van, want aan een te veel aan hoeken, kanten en experimentele sausjes, heb ik toch, spreekwoordelijk, een broertje dood.

Onder het motto van: “laten we lekker heel veel riffjes en geluidjes stoppen in elk nummer”, start de plaat met Sub Specie Aeternitatis. Het andere motto: “less is more”, komt vermoedelijk niet in het woordenboek van deze bandleden voor. Dat is hun goed recht natuurlijk maar maakt het beluisteren van hun geesteskind er niet makkelijker op. Het hele muzikale gebeuren hangt zo complex in elkaar dat er geen rode draad te bespeuren valt. Voor één ieder die het daar moeilijk mee heeft, stel ik voor na nummer één af te haken.

Mezelf overmant een ongemakkelijk, ongestructureerd gevoel.  Nochtans ligt de nood daar om de plaat verder door te luisteren. Het moet gezegd, de plaat is goed doordacht, de nummers liggen in elkaars verlengde en sluiten goed op elkaar aan. Tevens is het snel duidelijk dat deze Italianen meer dan hun instrumenten beheersen. Om een kolkende massa aan dissonante, complexe death/black riffs te schrijven, heb je toch een hele muzikale bagage nodig. Luister naar het ritmisch verloop in Inexorably Ousted Sente en je begrijpt wat ik bedoel. Hoeken, kanten, bochten, wringen om alles gepast en juist te krijgen. Ook de eigenaardig aanvoelende break in Coincidentia, doet je bloed de andere kant uitstromen en mist alzo zijn effect niet. De complexiteit van de drum-en-basthema’s hierna kennen hun gelijke niet op deze plaat.

Misselijk word ik persoonlijk niet van deze plaat maar lichtelijk ongemakkelijk wel. Het is me nu en dan toch te veel van het goede. Deze plaat is er meer één voor zij die kicken op het complexe geheel, de veelheid aan toeters en bellen of zij die hun collectie vol hebben staan met platen van deathmetalgrootmeesters die in dezelfde stijl zitten zoals Cynic, Origin en consoorten. Met black metal heeft dit in mijn ogen weinig tot niks te maken.

Score:

70/100

Label:

Avantgarde Music, 2021

Tracklisting:

  1. Sub Specie Aeternitatis
  2. Inexorably Ousted Sente
  3. Coincidentia Oppositorum
  4. Imperative Imperceptible Impulse
  5. Horror Vacui
  6. Human Interface To No God

Line-up:

  • Matteo B. – Bas
  • Andrea S. – Drum
  • Matteo G. – Gitaar
  • Andrea P. – Zang, gitaar

Links: