Ad Infinitum – Chapter III – Downfall

Zoals jullie merken, schrijf ik de laatste tijd nogal weinig reviews, en als het dan al eens zo ver komt, zit er meer en meer muziek tussen die niet onder black en death metal valt. Female fronted (power) metal bijvoorbeeld. Zo waren er recent nog League of Distortion, Metalite en Anette Olzon. Nu dus Ad Infinitum, een internationale band die met Melissa Bonny een zeer herkenbare stem in huis heeft. Ik leerde deze band kennen in 2021, dankzij de nummers Unstoppable en Animals, twee kanjers van hits die zich probleemloos in mijn playlist katapulteerden. Het debuut van deze band kreeg een review van collega Yves in 2020 en krijgt bij mij later zeker nog zijn kans. Maar nu dus eerst Chapter III.


In de aanloop naar dit nieuwe album kregen we al een pak nieuwe nummers als single aangeboden met bijhorende videoclip. Die nummers zing ik ondertussen probleemloos mee, dus was het uitkijken naar wat er nog te vinden zou zijn op album nummer drie, Downfall. Het begint met een nog niet gehoord nummer, dat het helaas niet haalt van de andere – reeds bekende – singles. Iets te veilig, voorspelbaar en poppy, zelfs met de occasionele grunt. Helemaal anders is het zwierige en speelse Upside Down, inclusief  digitale Amaranthe-achtige toevoegingen en het zowaar nóg meer poppy refrein. Ook Seth, waar een zwoeler en eerder oriëntaals (denk Lacuna Coil) klinkende set gitaren en toetsen de plak zwaait.


Met From the Ashes volgt mijn luistertip van het album, waar power en emotie hand in hand gaan met (de titel verraadt het al) oppeppende lyrics. Qua stembereik gaat Melissa hier het breedst en meest technisch, zonder dat de poppy en catchy sferen verloren gaan. Absoluut een nummer dat de setlist moet halen! Hetzelfde voor Somewhere Better, een trager nummer met een staccato gitaarsetting, goed voor de liefhebbers van Knuffelrock met een metalsound. Ravenous is wat meer uptempo, maar mist body, net als de meeste “nieuwe” nummers. Dé grote uitzondering is het nummer Architect of Paradise, dat From the Ashes op de hielen zit qua luistertip. Best wel romantisch, snedig en krachtig dit nummer, met een opwindend randje dat blijft nazinderen.


Op het einde van dit vrij lange album krijgen we nog twee instrumentale nummers, en dan is het opnieuw zoeken naar de vijf à zes favorieten. Dat zijn er best veel, daarom ook deze mooie score. Of het een fase is weet ik nog niet, maar dit genre laat me voorlopig nog niet los.

Score:

83/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

1. Eternal Rains
2. Upside Down
3. Seth
4. From the Ashes
5. Somewhere Better
6. The Underworld
7. Ravenous
8. Under the Burning Skies
9. Architect of Paradise
10. The Serpent’s Downfall
11. New Dawn
12. Legends
13. Upside Down
14. Somewhere Better

Line-up:

  • Melissa Bonny – Zang
  • Niklas Müller – Drum
  • Adrian Thessenvitz- Gitaar
  • Korbinian Benedict – Bas

Links: