Ad Infinitum – Chapter I: Monarchy

In eerste instantie schaamde ik me een beetje dat ik deze welklinkende band op Napalm Records niet kende. Een eerste luisterbeurt deed me immers vermoeden dat dit een band is die al jaren bestaat, maar niets in minder waar. Ad Infinitum komt uit Zwitserland, of dat is toch het geval voor zangeres Melissa. Bassist Jonas Asplind kennen we immers van het Zweedse Follow The Cipher. Melissa zelf deed al wat gastzang bij Serenity en Warkings, mogelijk zit daar de connectie met Napalm Records.


Toch is dit duidelijk geen vriendjespolitiek. Ad Infinitum is zoals een echte symfonische band bij dit label moet klinken. Neen, niet meteen iets nieuw onder de zon, maar Melissa is wel een erg sterke zangeres en heel wat van deze nummers blijven meteen plakken. Een teken dat dit plaatje de moeite is dus. De stijl van de band doet me fel denken aan oudere Epica, zeker door het timbre in de stem van Melissa. Een soortgelijke opbouw, waarbij het symfonische wordt bijgestaan door drumgeweld en pakkende lyrics. Misschien hier en daar met een uitstap richting Lacuna Coil of Delain (Revenge), maar die stempel wordt in het geheel nergens doorgetrokken.

Niet enkel de Epica-kaart wordt getrokken, dit debuut klinkt immers behoorlijk divers. See You In Hell is er eentje die ongetwijfeld zal blijven hangen door het catchy refrein, maar los daarvan is dit ook een van de nummers waarbij je echt geniet van de zanglijn. Ook de akoestische versie ervan is zonder meer een aanrader. Na dit aparte nummer is het de beurt aan I Am The Storm, waarvan ook onderstaande clip werd vrijgegeven. Een prima nummer om te tonen waar het om gaat bij de muziek van dit gezelschap en weer een verdraaid catchy melodietje dat zal blijven hangen. Toch een van de melodische nummers die ik het meest weet te smaken dit jaar.

Voor ik het vergeet te zeggen: deze dame bezit ook wat aardige grunts. Jammer dat op deze plaat er zo weinig aandacht voor is. Uiteraard past het minder op het merendeel van de tracks, maar toch heeft het een zeker meerwaarde op het genoemde I Am The Storm en Revenge. Een wapen dat deze band achter de hand houdt en in de toekomst zeker verder mag uitspelen, het blijft immers op dit debuut nog erg beheerst en netjes klinken. Kwalitatief zonder twijfel, maar zonder dat het écht potten gaat breken.

Ik ga hier echter zeker niet om klagen, want voor een eerste plaat kan dit wel tellen. Een band die op safe speelt, met ijzersterke vrouwelijke vocalen en een compositie die bij elke fan van het genre makkelijk binnen zal gaan. Ik hoop echter dat deze band een eigen identiteit ontwikkelen zal doorheen de jaren, het talent is zeker aanwezig en de durf ook. Stiekem ben ik immers een enorme fan van die afsluitende track. Tim Burton for president!

Score:

75/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Infected Monarchy
 2. Marching On Versailles
 3. Maleficent
 4. See You In Hell
 5. I Am The Storm
 6. Fire and Ice
 7. Live Before You Die
 8. Revenge
 9. Demons
 10. Tell Me Why – Akoestisch
 11. Marching On Versailles – Instrumentaal
 12. See You In Hell – Instrumentaal
 13. This Is Halloween

Line-up:

 • Melissa Bonny – Zang
 • Jonas Asplind – Bas
 • Niklas Müller – Drums
 • Adrian Thessenvitz – Gitaar

Links: