Acid Mammoth – Caravan

Hoewel het festival dit jaar wederom niet in de gebruikelijke vorm doorgaat, weten sommige bands het aloude Roadburngevoel op te wekken. Acid Mammoth is zo’n band. De Grieken slepen met Caravan hun derde langspeler naar het offerblok. Ze bewijzen hiermee een tamelijk productieve band te zijn. Begin 2020 kwam namelijk nog hun vorige album Under Acid Hoof uit. Ook gaven ze in datzelfde jaar een zware bijdrage aan de split Doom Sessions Vol. 2.

Naast een ongewenst koosnaampje voor je Engelstalige schoonmoeder, blijkt Acid Mammoth een zeer toepasselijke bandnaam. De sound die wordt geproduceerd is namelijk zwaar en log. Zoals een stonerdoomband dat betaamt, zijn de instrumenten laag afgestemd en ligt er een flinke nadruk op de stroperige riffs in combinatie met de kracht van herhaling. De zang is goed te verstaan, waardoor de nummers een prettig randje van de jaren krijgen. De heren nemen daarbij goed de tijd om hun nummers kracht bij te zetten. Zo krijgen beide gitaristen in Psychedelic Wasteland uitgebreid de kans om hun kunsten te laten zien.

Zoals de man in de pizzareclame bij het eten van een diepvriespizza moet denken aan zijn jeugd en de lekkernijen die zijn moeder op tafel zette, zo moest ik dankzij dit album denken aan de eerste keer dat als klein menneke in aanraking kwam met stonerdoom. Ik was totaal overdonderd en ik dacht bij mezelf: ho-ly shit, dit is het gaafste wat ik ooit heb gehoord. Acid Mammoth presenteert hier een echter geen muzikale diepvriespizza. Neen, dit is het echte werk. Een verse lompe drumdeegbodem met een saus van logge riffs die is getopt met gortige basslijnenkaas. Als we onszelf een genotje gunnen en een punt van deze overheerlijke maaltijd nuttigen, dan zou het oneerlijk zijn om opeens iets anders te verwachten dan pizzasmaak. De masterchefs van Acid Mammoth blijven namelijk netjes binnen de lijntjes van hun muzikale keuken. De uitvoering is perfect, maar erg vernieuwend of experimenteel is het niet. En dat is dat ook helemaal niet nodig.

Het hoogtepunt van het album is in mijn optiek Caravan: een elf minuten durende psychedelische beukpartij. Zowel qua klank als qua timing en instrumentgebruik is het een goed toonbeeld van wat de heren in hun mars hebben. De Karavaan van Acid Mammoth dendert voort. Caravan is een fantastisch compromisloos album geworden. Ik kijk er naar uit om de band ooit weer op een podium te zien.

Score:

90/100

Label:

Heavy Psych Sounds, 2021

Tracklisting:

  1. Berserker
  2. Psychedelic Wasteland
  3. Ivory Towers
  4. Caravan
  5. Black Dust

Line-up:

  • Chris Babalis Jr. – Vocalen, gitaar
  • Chris Babalis Sr. – Gitaar
  • Dimosthenis Varikos – Basgitaar
  • Marios Louvaris – Drums

Links: