Acherontas – Faustian Ethos

Het meesterbrein achter het Griekse Acherontas spuwt er weer eentje uit, en amper een jaar na de vorige full-length die me prima beviel. Dit keer tekenden de Grieken bij Agonia Records en dat is perfect te begrijpen met het repertoire van deze band. Al sinds deze band nog de naam Stutthof droeg, zat er al een prachtige duisternis in deze platen. De laatste jaren klinken alsmaar occulter en dat is zelfs nog feller het geval op Faustian Ethos.

Op vlak van de zanglijn durft het hier en daar wel eens wat te ritueel klinken naar mijn smaak, maar gelukkig heb ik dat gevoel niet al te vaak op deze nieuwe telg. Hoewel de stijl wat ligt in die van voorganger Amarta, valt het me op dat deze plaat wat meer afwisseling heeft en ook melodisch de diepte ingaat, al moet je eigenlijk wachten tot de drie laatste tracks om echt hoogstaande melodieën te horen te krijgen. Decline of The West is een mix van diepgaande melodie en occulte spraak, en hoe ik Acherontas het liefst heb.

Niet om te zeggen dat wat daarvoor komt het slecht doet, het past mooi binnen het occulte beukkader met mysterieuze gitaarlaag die ik in voorgaande reviews al aanhaalde. Met wat Mayhem-mystiek en oudere Watain-tintjes, maar toch nog steeds met het geluid dat zo eigen is aan deze Grieken. Het is wel even in de stemming komen voor Aeonic Alchemy en Faustian Ethos die wat trager voorbij trekken, maar waarbij vooral die laatste een prima sfeertje neerplaatst.

Beter dan Amarta, je moet het maar kunnen op een jaartje tijd om het voorgaande te overtreffen. Hoewel Tat Tvam Asi en Vamachara mijn favoriet blijven, toont deze band dat het niet moet onder doet voor de rest in de Agonia-stal. Geen occulte parel, maar best eentje om rekening mee te houden.

Score:

80/100          

Label:

Agonia Records, 2018

Tracklisting:

 1. The Fall of The First Pillar
 2. Sorcery and The Apeiron
 3. Aeonic Alchemy (Act I)
 4. Faustian Ethos
 5. The Old Tree and The Wise Man
 6. The Alchemists of The Radiant Sepulchre (Act II)
 7. Decline of The West
 8. Vita Nuova

Line-up:

 • Acherontas V.Priest – Zang, gitaar
 • Saevus H. – Gitaar
 • Hierophant – Bas
 • Dothur – Drums
 • Indra – Gitaar

Links: