Accept – The Rise of Chaos

Accept hoeft ondertussen geen introductie meer en bewijst met deze plaat dat er nog zekerheden in het leven zijn. The Rise of chaos is ondertussen het vierde album met Marc Tornillo aan de microfoon en heeft ondertussen Udo toch enigszins uit de harten van de oude accept-adepten kunnen zingen. Het is tevens de eerste plaat met Christopher Williams aan de drumkit en gitarist Uwe Lulis die in de jaren ’90 naam (wat wil je met zo’n naam) en faam maakte bij Grave Digger.

The Rise of Chaos bruist van energie en maakt duidelijk dat de Duitsers nog steeds iets in de metalpap te brokken hebben. De drijvende kracht,Wolf Hoffman die van meet af aan erbij was laat zich ook op deze plaat gelden met snedige gitaarpartijen en melodieuze harmonieën.

Die By The Sword trapt de plaat af met een korte gitaarintro gevolgd door een heel herkenbaar refrein en stoere achtergrondzang. Het daaropvolgende Hole in the Head moet het voornamelijk van de variëteit hebben die Tornillo uit z’n keel kan schrapen. Het titelnummer dat tevens als single uitkwam is een regelrechte stamper met een hoog meezinggehalte en blijkt zich al snel onder de hersenpan vast te hechten. Koolaid is een reis terug in de tijd en reflecteert de soleerkunst van Hoffman. Accept profileert zich in het verlengde van de vorige albums ook met deze plaat eerder binnen de Heavy metal (What’s Done is Done, Race to Extinction) dan de speed metal doch weet me op Carry the Weight toch aangenaam te verrassen. Dit met een uptempo ritmiek en melodieuze gitaarpartijen die de landgenoten van Kreator ook zo typeren.

De fraaie albumcover ontworpen door de Hongaar Gyula Havancsak, ook bekend van het recentere werk van Wintersun en het eerder aangehaalde Grave Digger, illustreert de bekommernis van de heren voor de dwaasheid en stompzinnigheid van het mensdom en het logische gevolg daarop. Mooi, maar velen zullen bij Accept vooral de Rock and Roll willen omarmen en kunnen dit met deze plaat zeker bewerkstelligen. The Rise of Chaos is muzikaal gezien dan ook het logische gevolg op voorganger Blind Rage uit 2014 en kent enkele heel aanstekelijke nummers die live zeker hun mannetje zullen staan tussen een wellicht heel voor de hand liggende setlist komende tournee.

Score:

80/100

Label :

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Die By the Sword
 2. Hole in the Head
 3. The Rise of Chaos
 4. Koolaid
 5. No Regrets
 6. Analog Man
 7. What’s Done is Done
 8. Worlds Colliding
 9. Carry the Weight
 10. Race to Extinction

Line-up:

 • Marc Tornillo – Vocalen
 • Wolf Hoffmann – Gitaar
 • Uwe Lulis – Gitaar
 • Peter Baltes – Bas
 • Christopher Williams – Drum

Links: