Accept – Restless and Live

Als er nu één onderschatte metalband is dan is het voor mij ongetwijfeld het Duitse Accept. Deze formatie behoort tot de prehistorie van heavy metal en was  hierin niet het lamlendige schaapje maar een kolossaal reptiel dat met snedige gitaarlijnen en temporijk slagwerk een poot in de speed metal had. Het kon nooit de status verwerven zoals van een Judas Priest of Iron Maiden, maar het spelniveau en neus voor instant klassiekers was van een gelijkaardig allooi.

Het feit dat deze oude rotten bij hun recente tournee het voorprogramma waren van, met alle respect, de schaapjes van Sabaton doet me dan ook de wenkbrauwen fronsen. Wie echter Accept live heeft mogen aanschouwen weet dat de heren onder leiding van gitarist/oprichter Hoffmann er een waar feestje van maken en zelfs een doorgewinterde pessimist met suïcidale neigingen een glimlach op z’n treurige smoel kan toveren.

Na een drietal splits doorheen hun carrière en evenveel platen sedert de laatste reünie is het nu blijkbaar tijd voor een Live-album. Accept deed in 2015 ter ere van het laatste album Blind Rage verschillende podia aan en legde dit op verschillende locaties zowel auditief als visueel vast. In die zin zijn er ook verschillende versies van deze live-registraties waarop voornamelijk  het laatste album wordt geaccentueerd met onder andere opener Stampede, 200 Years, Dying Breed en Final Journey maar waar doorheen de uitgebreide set ook plaats is voor antieken juweeltjes zoals Fast as a Shark, Balls to the Wall, Metal Heart, het recentere Teutonic Terror, het epische Princess of the Dawn en het vanzelfsprekende Restless and Wild.

Het geluid is van studiokwaliteit en moest je niet sporadisch en heel gedirigeerd het publiek horen denk je dat je met een verzamelaartje te doen hebt. Een live-ervaring onderga ik bij het beluisteren van Restless and Live, ondanks de vele “hoho’s”, niet echt.

Frontman Marc Tornillo doet niet onder voor meester en voormalig zangtrol Udo Dirkschneider en hanteert ook dezelfde raspende schreeuwuithalen die Accept zo typeert. Het oeuvre van de mannen is zodanig uitgebreid dat je sowieso niet alle verzoekjes krijgt die je wilt (Neon Night). Het geeft je wel een mooie impressie van vier decennia traditionele heavy metal met een hedendaagse drijfveer waar veel jonkies een puntje kunnen aan zuigen. Bij deze wil ik de organisatoren van Graspop er even op wijzen dat deze heren al 12 jaar niet meer op de affiche geprogrammeerd staan terwijl ik wel al bakken vol bagger meermaals heb moeten doorslikken. Schande!

Label: 
Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Stampede
 2. Stalingrad
 3. Londen Leatherboys
 4. Restless and Wild
 5. Dying Breed
 6. Final Journey
 7. Shadow Soldier
 8. Losers and Winners
 9. 200 Years
 10. Midnight Mover
 11. No Shelter
 12. Princess of the Dawn
 13. Dark Side of My Heart
 14. Pandemic
 15. Fast as a Shark
 16. Metal Heart
 17. Teutonic Terror
 18. Balls to the Wall

Line-up:

 • Mark Tornillo – Vocalen
 • Wolf Hoffmann – Gitaar
 • Peter Baltes – Bas
 • Christopher Williams – Drum
 • Uwe Lulis – Gitaar

Links:

Geef een reactie