Abused Majesty – Serpenthrone

Abused Majesty – Serpenthrone
Adipocere, 2005

Als ergens kwaliteit vanzelfsprekend aan het worden is dan is het wel in Polen. Vooral de death metal hoek in dit land heeft een uitzonderlijke status opgebouwd. Wat black metal betreft zijn er maar weinig bands die van zich doen spreken buiten de underground scene. Abused Majesty doorbreekt deze trend even met een modern en vlijmscherp black metal debuutalbum: Serpenthrone.

‘Modern’ slaat in dit geval vooral op de kraakheldere vette sound, het prima doordachte tekstuele concept en de volwassen geschreven nummers. Qua stijl is het nou niet bepaald ‘modern’ te noemen, want veel namen schieten mij te binnen die vooral in de jaren ’90 hun hoogtepunt bereikten. Namen zoals Emperor (eerste nummer had bijna op Prometheus kunnen staan, maar dan zonder het geniale dubbele gitaarwerk, waar de Noren zo begaafd in zijn), maar ook Old Man’s Child, Embraced, latere Dimmu Borgir, Cradle of Filth (muzikaal af en toe, maar vooral qua afwisseling in zang), oudere Behemoth en Naglfar (riffwerk op bv. The Fall of Black Fortress) zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Als ik dit album op originaliteit zou moeten beoordelen, had ik dan ook weinig goeds te melden over deze band.
Maar de vergelijkingen zijn niet met de minste namen in het genre en kwalitatief komt Abused Majesty aardig bij haar voorbeelden in de buurt. Het is superstrak, het riffwerk is lekker fris en inventief en de toetsenpartijen zijn vakkundig ingepast. Het is gewoon een heel volwassen album die niet snel verveelt en ook al schieten tijdens het luisteren constant de genoemde namen door mijn hoofd, ik weet zeker dat dit niet de laatste keer is dat ik ‘m mijn cd-speler in schuif. Dit is gewoon een goeie plaat en aangezien ik ook graag naar deze stijl muziek luister, smaakt dit Serpenthrone mij erg goed!

Tot slot toch nog een paar kanttekeningen: het drumgeluid (vooral de snare) had voor mij wel wat krachtiger gemogen, want deze klinkt naar mijn smaak te lief en te ver op de achtergrond. Daarnaast zijn niet alle tracks even sterk, hoewel er geen enkele echte opvuller op staat. Liefhebbers van goed geproduceerde, strakke black metal met toetsen zullen hier dan ook beslist geen buil aan vallen. Dus ik zou zeggen: proeft u dit eens en oordeel zelf.

Tracklist: Abused Majesty - Serpenthrone

 1. A dream of Sleeping Warriors
 2. The Path of Sword
 3. Reviving of the Master of the Dead
 4. The Crown of the Serpentine King
 5. The Fall of Black Fortress
 6. A Burning Army
 7. Upon the Throne of Serpents
 8. Ravens Brought Them Victory
 9. The Inferno that Took His Life
 10. The Epilogue – A Prophecy: Fall of the Last Temple of Time

Line-up:

 • Socaris – guitar
 • Icanraz – drums
 • Ghaez – keyboards, vocals
 • Hal – bass, vocals
 • Maar – guitar, vocals

Links: