Abhomine – Proselyte Parasite Plague

Zwartgallige gruizigheid uit Florida. Waar het eerste album Larvae Offal Swine nog een solo-project was, heeft Pete Helmkamp (onder andere bekend van Angelcorpse) voor deze tweede langspeler Cass Grant ingevlogen. Grant, oftewel The Black Lourde of Crucifixion, zouden we kunnen kennen van bands als Crucifier en Masada. Op deze rauwe fusie van black, death en thrash neemt hij de drums en een deel van de vocalen voor zijn rekening. Multi-intrumentalist Pete Helmkamp zorgt voor de rest van de instumentatie en de rest van de vocalen.

Wat je voorgeschoteld krijgt is wat je verwacht van een band met een logo waarin het wemelt van de scherpe hoeken en punten: klauwende riffs die zwemmen in de distortion, opgefokte drums en smerige bulderaars die de muzikale chaos flink wat kracht bij zetten. In vergelijking met het vorige album is de productiekwaliteit flink verbeterd. Ook het drumwerk is veel strakker. Het feit dat Abhomine het over het algemeen niet zo eens is met religies, wordt niet onder stoelen of banken geschoven. Ze trekken bijvoorbeeld fel van leer tegen het proselitisme (het bekeren van anderen tot een religie). Als je dit vermengt met een tempovolle cocktail van genocide, oorlogsvrees en oorlogsverheerlijking dan heb je de hoofdmoot van de thema’s die Abhomine aansnijdt (of eigenlijk aanhakt) te pakken.

Een tijdje geleden plaatsten we al een voorproefje van dit album met het nummer Progeny Devoid. Het hoogtepunt van dit album is echter zonder twijfel Saracen. Het stuurloze venijn komt in dit nummer in mijn ogen het beste naar voren. Proselyte Parasite Plague is een prima plaat. Redelijk kort van stof, maar zeker niet te weinig. De zang is niet altijd even goed qua timing, maar eigenlijk draagt dat alleen maar bij aan het rauwe, chaotische karakter van het album. Wat me helaas wel volledig in het verkeerde keelgat schiet, is de pretentie waarmee de band zichzelf op de Facebookpagina promoot:

“Abhomine is the latest creation of Legend Pete Helmkamp (Angelcorpse, Order From Chaos, Kerasphorus…). A Composition of Social, artistic, and existential modes which reflects our reality, Abhomine is a heaving, grinding mass of gnarliness and abject sonic cruelty.”

Gadverdamme. Een beetje bescheidenheid had geen kwaad gekund. Als je jezelf te cool gaat vinden, word je vanzelf minder cool. Maar dat gezegd hebbende: houd je van rauwe keldermetal op hoge snelheid? Dan is dit een album voor jou.

Score:

78/100

Label:

Osmose Productions, 2020

Tracklisting:

1. Heresy Pulpit
2. Infidel and Unclean
3. Gogamgoz
4. Blacklist
5. Saracen
6. Progeny Devoid

Line-Up:

  • Pete Helmkamp – Vocalen, Gitaar, Bas
  • Cazz Grant – Vocalen, Drums

Links: