Abbath – Outstrider

Toen de wegen van Immortal en Abbath zich scheidden, leek dat in eerste instantie een geweldig verlies. Maar nu, enkele jaren later, kunnen we concluderen dat het zich ten goede heeft uitgepakt: Immortal kwam met een goed album (Northern Chaos Gods) waarop Demonaz terugkeerde en Abbath richtte de naar hem vernoemde band op. Outstrider is het tweede album.

Wat opvalt aan dit album is dat er niet constant op een moordend tempo wordt gespeeld. Abbath en consorten hebben dat helemaal niet nodig om een ijzig koude sfeer op te roepen en blazen de luisteraar met de zo kenmerkende riffs zo ook wel omver. Compositorisch behoort Outstrider tot een van de betere in de catalogus van Abbath en is het zelfs een beter album geworden dan Abbath. Er is wat meer nuance ingebracht. Neem bijvoorbeeld een nummer als Land Of Khem, waar heel subtiel de kenmerkende akoestische tokkeltjes zijn geplaatst. Het stuwende ritme wat erop volgt heeft zowat meer effect dan de eerder gespeelde snelle tempo’s.

Abbath’s stemgeluid is natuurlijk uit duizenden herkenbaar en ook op Outstrider blaft hij weer vakkundig van zich af. Zijn vocale prestaties vormen een schril contrast met de even sporadische als subtiele melodielijnen. Het zorgt ervoor dat dit album een mooi evenwicht kent en nu al een hoogtepunt van 2019 is.

Een minpuntje is dat de productie wat aan de doffe kant is en de drums (met name de snare) wat blikkerig klinken. Verder niets dan lof en ook de Bathory-cover past perfect bij de huidige sound en kwaliteit van Abbath. Misschien zegt deze laatste zin de lezer al genoeg…

Abbath kan weer even vooruit met Outstrider. Dit album komt uit als het festivalseizoen in volle gang is. Binnenkort is Abbath al te bewonderen op Stonehenge en komt volgend jaar samen met Vltimas en 1349 weer terug om menig club plat te spelen met dergelijk sterk songmateriaal onder de arm. Deze bands zijn onder andere te zien op 25 januari in Doornroosje te Nijmegen en één dag later in Trix te Antwerpen.

Score:

90/100

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Calm In Ire (Of Hurricane)
 2. Bridge Of Spasms
 3. The Artifex
 4. Harvest Pyre
 5. Land Of Khem
 6. Outstrider
 7. Scythewinder
 8. Hecate
 9. Pace ‘till Death (Bathory cover)

Line-up:

 • Abbath – Vocalen, gitaar
 • Ole Andre Farstad- Gitaar, basgitaar
 • Mia Wallace – Basgitaar
 • Ukri Suviletho – Drums

Links: