Aara – Triade II: Hemera

Recentelijk besprak ik nieuw werk van Malphas, een Zwitserse band die met Divinity’ Fall een degelijke (melodische) blackmetalplaat afleverde. De drumvellen werden gemasseerd door J.. Dit blijkt een druk baasje te zijn, want deze zelfde jongeman zit ook op de drumkruk bij een andere Zwitserse band, Aara. Dit Triade II: Hemera is het vervolg op Triade I: Eos uit 2021. Een toch wel erg interessant werkstuk. De black metal op deze en de vorige plaat kent een agressieve insteek doch wordt omzoomd door een erg atmosferisch kader. Debemur Morti Productions, het label van onder andere het magistrale White Ward (die ook weer met een nieuw album komt), ziet duidelijk iets in deze Zwitsers en tracht deze naar hogere sferen te schieten. Ik raad ook één ieder aan om de achtergrond van deze plaat verder te exploreren. Het geheel baseert zich immers op werk uit 1820 van Charles Robert Maturin, Melmoth The Wanderer. Er wordt gebruikgemaakt van koren dan weer traditionele Indische vocalen. Ook een Joodse shofar hoorn krijg je te horen. Kosten noch moeite wordt dus gespaard om van dit nieuwste epos opnieuw een magistrale plaat te maken.

De drie heren brengen hun black metal dus veelal atmosferisch. Bij momenten kan je ook een eerder bijna filmisch karakter bemerken. In ieder geval is het in de fundamenten lekker agressief. Waar op de vorige plaat de vocalen me nog wat deden denken aan de heer Kraath van het machtige Setherial ten tijde van Nord…, lijkt dat door de huidige mix niet meer zo overdreven het geval te zijn. Intussen rollen we alzo in het openingsnummer, Phantasmagorie. En alle typische Aara-elementen zijn ook hier weer op Triade II: Hemera aanwezig. Eerder scherpe, schelle leadlijnen die geschilderd worden over een meer dan degelijk ritmisch doek. Er wordt niet teruggedeinsd om de snelheid van schilderen erg hoog te houden, ondanks dit levert het toch erg mooie werken op. Filmisch? Luister naar de achtergrondzang die de gitaarsolo bijna wegduwt.

En waar zo vaak bij de atmosferische blackmetalbands op een bepaald moment de snelheid gevoelig naar beneden wordt gehaald, heb je dat bij dit Zwitserse Aara weinig of niet. Ook het stevig door dreunende Adonaia’s Elegien kent zo maar beperkt zijn rustpunten. Sonne Der Nacht kent een hele collectie magistrale riffs, Das Dunkel Der Welt moet hier echter ook niet voor onderdoen. Geef anders even de eerste maten de kans om te ontplooien.

Bangelijk goeie schijf! Aanschaf verplicht en natuurlijk, jaarlijstmateriaal voor elke rechtmatige blackmetalfan! Deze Zwitsers van Aara slagen er opnieuw in om in hun gekende eigen stijl menig blackmetalhart nog zwarter te schilderen dan dat het al was.

Score:

95/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Phantasmagorie
  2. Adonaia’s Elegien
  3. Sonne Der Nacht
  4. Das Dunkel Der Welt
  5. Strepitus Mundi
  6. Mitgift

Line-up:

  • J. – Drum
  • Fluss – Zang
  • Berg – Alle instrumenten

Links: