A Pale Horse Named Death – Infernum In Terra

Het jaar 2019 doet ons inmiddels vooral nog denken aan het jaar waarin de wereld een tikkeltje minder vreemd was én het coronavirus grip op de mensheid kreeg. Ook verscheen aan de start van dat jaar het prima When The World Becomes Undone, het derde album van A Pale Horse Named Death. De ironie.

Een jaar na het overlijden van Peter Steele en daarmee het bijkomende einde van Type O Negative kwam in 2011 vanuit een dorre weide plotseling A Pale Horse Named Death in het vizier. Sal Abruscato, voormalig drummer van Steele’s band, wist met And Hell With Follow Me indruk te maken met een gothic doomsound, waarin het DNA van Type O Negative overduidelijk aanwezig was. Ditmaal in de rol van bandleider en frontman nam Abruscato naast de drums ook de vocalen en het merendeel van het gitaarwerk voor zijn rekening. Al gauw werd ook John Kelly, zijn opvolger bij zijn oude broodheer, toegevoegd aan de live bandbezetting.

Het bleke dode paard werd onlangs weer van stal gehaald en de New Yorkers, inmiddels zonder John Kelly, creëerden een nieuwe schijf vol somberheid, eenzaamheid en ellende welke wederom een toepasselijke naam toebedeeld kreeg: Infernum In Terra (vertaling: Hel op Aarde). Openend met knisperend vuur en demonisch geschal baant het intro Infernum zijn weg naar het duistere sentiment van Believe In Something (You Are Lost). Het is duidelijk dat A Pale Horse Named Death nog net zoveel hoop heeft in het leven als altijd. Toch is het best lekker om Sal’s Layne Staley-aanbiddende vocalen weer te horen. De band wist immers op zijn eerdere platen geregeld met behoorlijk goede en zelfs catchy refreinen op de proppen te komen. Verwacht alleen geen album vol meezingers, want dat is een nummer als het opvolgende Cast Out From The Sky zeker niet. Nog meer dan voorheen klinkt de band als de schakel tussen Alice In Chains en Black Sabbath.

Met getergde vocalen en zware doomriffs laat A Pale Horse Named Death zich onmiskenbaar als zichzelf horen, maar het Type O Negative-randje van weleer is inmiddels nagenoeg absent. Ook de sterke refreinen die de nummers normaliter van elkaar laten onderscheiden ontbreken eigenlijk. Een nieuwe Love The Ones You Love To Hate was welkom geweest, al was het alleen maar om te zorgen voor een tempowisseling. Want hoewel Infernum In Terra een meer dan prima plaat is, begint het wel wat eentonig te worden naarmate het album vordert. Ja, het luistert lekker weg, maar A Pale Horse Named Death produceert dit keer weinig nummers die ook echt blijven hangen. Gelukkig geldt dat blijven hangen wel voor Reflections Of The Dead met zijn kerkbel en uitmuntende gitaarwerk. Het is daarmee een album geworden dat je gerust kan aanschaffen, maar heb je al een plaat van de band in de kast staan en ben je niet iemand die per se het hele oeuvre moet hebben van elke band, dan ben je eerlijk gezegd al van voldoende voorzien.

Score:

75/100

Label:

Long Branch Records, 2021

Tracklisting:

 1. Infernum
 2. Believe In Something (You Are Lost)
 3. Cast Out From The Sky
 4. Shards Of Glass
 5. Lucifer’s Sun
 6. It Is Done
 7. Two Headed Snake (Propofol Dreams)
 8. Slave To The Master
 9. Devil’s Deed
 10. Reflections Of The Dead
 11. Souls In The Abyss

Line-up:

 • Sal Abruscato – Vocalen, gitaar
 • Eddie Heedles – Gitaar
 • Joe Taylor – Gitaar
 • Oddie McLaughlin – Bas
 • Chris Hamilton – Drums

Links: