30.000 Monkies – Womb Eater Wife Beater

30.000 Monkies – Womb Eater Wife Beater
Eigen Beheer, 2012

Wat is er nu leuker dan een termietennest aan apen in de baarmoeder die zo gauw zij ze er allemaal uitgeperst heeft meteen op je vrouw beginnen te kloppen? Of het deze Belgisch-Limburgers al overkomen is? Wellicht niet, in België mogen apen al een tijdje niet meer in de vrije natuur rondlopen sinds dat ene ongelukkige geval met wat dan achteraf Jan Schepens in bloot bovenlijf bleek te zijn. Biografisch of niet: het is sowieso hun eerste EP.

Dit is hetzelfde soort stonerrock met zo’n typische vintage sludgesound die tegenwoordig zo populair is. Zo gruist en stuift het een aantal fraaie schuurpapierpartijen tegen elkaar, knijpt er af en toe een melodieuze stofwolk en valt het op dat ze regelmatig gevat harmoniseren met de gitaren. Klinkt vuil en strak, maar het blijft natuurlijk erg lichtvoetige verslaafdenrock. Zo gauw die al aan de ruige baardgroei die er meestal mee gepaard blijft kleven is het al oké, daar hoeft niet te veel originaliteit aan te pas te komen. De paar zanglijnen hadden dat kunnen zijn, maar de ene keer is het een vierlagige chant waarvan één valse laag het geheel mee onderuit trekt en de andere keer een tot een brabbelende baby herleide melodie. Bovendien volgt die netjes het wijsje dat de raggitaren al spelen.

Sluitstuk Plumbing On Steroids valt wel op. Het begint met gitaren die klinken als een middelbare schoolles muzikale opvoeding, waar de hele klas tegelijk een blokfluitwijsje verknoeit. Pakt beter uit dan je zou denken na die beschrijving en de desolate doommelodie en ditto riff die erop volgen maken het tot het beste van deze EP, al mis je hier echt zang en duurt het een minuut of zeven te lang.

Tracklisting: 30.000 Monkies - Womb Eater Wife Beater

  1. ?????
  2. Loris’ Terrify Lab
  3. Wardimir
  4. Stab You Elf
  5. Plumbing On Steroids

Line-up:

  • Michael Nicolai – Drums
  • Igor Vuch – Basgitaar
  • Michiel De Naegel – Gitaar
  • Ruben Savelkoul – Gitaar, vocalen, synthesizer

Links: