1349 – Hellfire

1349 – Hellfire
Candlelight – 2005

Als eens per maand de postbode een zooi promo’s aflevert, sleep ik die dingen overal mee naar toe om ze te pas en te onpas aan een luisterbeurt te kunnen onderwerpen. De auto is één van die plaatsen waar de promo’s regelmatig beluisterd worden. Mijn dartmaatjes die helemaal in de trance en andere top 40 aangelegenheden zitten, hadden afgelopen weekend dan ook een zware autorit toen ik tijdens die rit naar een darttoernooitje de nieuwe CD van 1349 op een zeer mensonvriendelijk volume door m’n aftandse autospeakers liet schallen. Voor de black metal liefhebber een waar genot, maar voor m’n passagiers een ware hel. En laat dat nu net de intentie van black metal zijn.

1349 big

Dit Hellfire rost, beukt en blaast alles omver. Razende black metal die verder gaat waar voorganger Beyond the Apocalypse ophield, al klinkt de zang van Ravn een stuk puurder dan op de voorganger. Centraal staat het onmenselijk strakke drumwerk van Frost. Ongekend strak trommelt hij de nummers aan elkaar. Vanaf opener I Am Abomination tot en met sluitstuk Hellfire wordt de luisteraar slechts zelden rust gegund. Dit is zo gruwelijk agressief en snel allemaal, daar kunnen vele black metal bands nog wat van leren.

Hellfire is precies wat ik zo ongeveer van 1349 verwachtte. Geen poespas, maar gewoon razende black metal die door de fans van bijvoorbeeld Gorgoroth blind kan worden aangeschaft. Van het nummer Sculpture of Flesh is overigens een video gemaakt die op de website van Candlelight is te bewonderen.

Tracklist :

 1. I Am Abomination
 2. Naticahna
 3. Sculpture of Flesh
 4. Celestial Deconstruction
 5. To Rottendom
 6. From the Deeps
 7. Slaves to Slaughter
 8. Hellfire

Line up :

 • Ravn – vocals
 • Tjalve – guitars
 • Seidemann – bass
 • Archaon – guitars
 • Frost – drums

Links :