(0) – Skamhan

Soms waagt Napalm Records zich eens aan een gokje. Zo verscheen enige tijd geleden Skamhan, van de Deense band (0). Dat spreek je overigens uit als ‘ParentesOparentes’ en net even experimenteel als de bandnaam is het genre dat deze band ons presenteert. Niet dat deze Denen het warm water hebben uitgevonden. Dit verwijst duidelijk naar een band die gewoon zin had om te spelen waar ze zin in hadden op het moment en niet aanleunt bij een bepaald segment van de zwaardere metalwereld.

Een hutsepot dus, die toch aardig van smaak is. In hoofdzaak zwerft dit wat tussen melodische black, atmosferische doom, met hier en daar wat donkere akoestiek die balanceert op het Shining-randje. Bij de track Sjælstjæler kiest de band ervoor om zo’n partij aan donkere noten uit te smeren over het geheel en stelselmatig op te bouwen. Een heel andere insteek dan de gepeperde opener van de plaat en heel anders dan Skarntyder, waar melodische deathmetalgolven op de luisteraars afrollen. Rød Glorie plaatsen we dan weer meer in het doomkamp, met wat experimentele post-kantjes. Op die manier borduurt (o) verder met een allegaartje aan metalstijlen, met als noemenswaardig nummer zeker de titeltrack, waarin een knappe opbouw zit en dat halverwege toch wel één van de betere, beklemmende fases van de plaat brengt, alvorens Alle Renses het enigmatische ambient-geïnspireerde eindpunt vormt.

Klinkt goed, zou je zeggen. En dat is ook zo. Enkel had ik verwacht dat dit een groeiplaat zou worden en blijft (0) voor mij hangen op een zeven. Een plaat die van een mooi, vol geluid voorzien is en die op die manier de confrontatie met deze mix aan genres aan kan gaan. Maar toch blijft dit voor mij wat weinig diepgang vertonen en mis ik variatie in zang. Desalniettemin een fijne ontdekking.

Score:

70/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Tyndere end hud
 2. Sjælstjæler
 3. Skarntyder
 4. Rød Glorie
 5. Sortfugl
 6. SkamHan
 7. Alle Renses

Line-up:

 • (MC) – Basgitaar
 • (JK) – Drums
 • (MA) – Gitaar
 • (JU) – Gitaar
 • (FJ) – Zang

Links: