God Dethroned – The World Ablaze

Stoppen, doorgaan of toch niet? Wat dat betreft is God Dethroned de voorloper van de leraar Duits. Al menig maal is door Henri Sattler de microfoon aan de wilgen gehangen maar blijkbaar toch elke keer laag genoeg om deze er weer uit te vissen. En wat zijn wij blij dat dan nu eindelijk de trilogie over de eerste wereldoorlog voltooid wordt. Gestart met Passiondale (Passchendaele) in 2009 en binnen het jaar gevolgd door Under the Sign of the Iron Cross is het na zeven lange jaren tijd voor The World Ablaze. Natuurlijk volgt er op een albumpresentatie ook een recensie.

God Dethroned zet ondanks het hiatus van zeven jaar de lijn van de voorgangers keihard voort en trapt af met een korte inleidende beschieting voordat het sein voorwaarts aan de troepen wordt gegeven met Annihilation Crusade en het direct opvolgende, tekstueel sterke titelnummer. Naast de bijtende, thrashende death riffs ramt de ritmesectie op volle snelheid voort zonder hierbij de melodieën uit het oog te verliezen. Het album is echt doorspekt met grandioze riffs en geweldige solo’s en als je dacht dat het titelnummer een hoogtepunt was, dan kan je je borst nog nat maken. Zeker voor bijvoorbeeld de langzame afsluiter The 11th Hour of Escape Across the Ice (The White Army). Waar de heer Sattler live misschien iets aan kracht heeft ingeboet, is dat op de plaat zeker nog niet het geval. Ook voor de mix is er niets aan het toeval overgelaten en is dit door de kundige oren van Dan Swanö gedaan.

Ik weet niet of we gelijk moeten gaan smijten met titels als ‘album van het jaar’, maar dat dit een geweldige knaller is staat buiten kijf. Kwaliteit spat gewoon van alles af, van de mix van de teksten, de muziek en het artwork. Iedereen die Bolt Thrower mist en deze band op één of andere manier gemist heeft kan ik niets anders adviseren dan blind aanschaffen. Hetzelfde geldt overigens ook voor iedereen die de band wel kent en vorig werk kan waarderen.

Score:

87/100

Label: 

Metal Blade, 2017

Tracklisting:

  1. A Call to Arms
  2. Annihilation Crusade
  3. The World Ablaze
  4. On the Wrong Side of the Wire
  5. Close to Victory
  6. Konigsberg
  7. Escape Across the Ice (The White Army)
  8. Breathing Through Blood
  9. Messina Ridge
  10. The 11th Hour

Line-up:

  • Henri Sattler – Zang, Gitaar
  • Michiel van der Plicht – Drum
  • Mike Ferguson – Gitaar
  • Jeroen Pomper – Bas

Links: