Primitive Man & Northless – Split

Primitive Man & Northless – Split
Halo Of Flies Records, 2016

Tijd voor wat alvast een van de zwaarste splits van het jaar zou kunnen zijn: Primitive Man en Northless hebben de handen ineen geslagen om hun zwartgallige boodschap uit te braken over de wereld. Vanaf het eerste moment is het raak met het naargeestige geweld dat deze bands produceren en het zal gedurende de dertig minuten die deze split duurt niet afzwakken. Ga er maar lekker voor zitten!

Dit epitoom van loodzware negativiteit wordt afgetrapt door Primitive Man en hoe. Empty Husk is een zwoegende gigant van een nummer geworden, met een duur van vijftien minuten. We horen hier waar Primitive Man goed in is: alles vergruizende riffs produceren die werkelijk waar ieder greintje lichthartigheid decimeren en de grond in trappen. Natuurlijk wordt deze gezellige boel vergezeld door een bak feedback die met enige regelmaat door merg en been gaat. Er is niets nieuws aan dit nummer, maar dat hoeft ook niet met de uitstekende formule die deze band zo geliefd maakt in de underground. Primitive Man doet de Lage Landen vaak genoeg aan, dus ga dat vooral eens checken.

Het is een ondankbare taak om Primitive Man op te volgen, maar Northless houdt zichzelf prima staande. De geschifte sludge is beduidend sneller en doorspekt met noisy post-metal, wat toch wel fijn is na de vijftien minuten van slepende riffs hiervoor. Waar de eerste helft de manifestatie van een sloopkogel had kunnen zijn, is deze helft meer de muzikale equivalent van een heipaal: minder vernietigend, maar nog steeds niet iets om tegen je hoofd aan te krijgen. De drie nummers van Northless laten een aardige afwisseling zien, met een effectieve dynamiek die op de juiste momenten de luisteraar te lijf gaat met een moker. Een sterke band die zeker de moeite waard is voor liefhebbers van uiterst negatieve sludge.

Tracklisting:
 Primitive Man & Northless Split

  1. Primitive Man – Empty Husk
  2. Northless – Deleted Heartstrings
  3. Northless – The 10,000 Year Wound
  4. Northless – Wasted Breath

Line-up Primitive Man:

  • JC – Bas
  • IS – Drums
  • ELM – Gitaar, Vocalen

Line-up Northless:

  • Erik Stenglein – Gitaar, Vocalen
  • John Gleisner – Drums
  • Nick Elert – Gitaar
  • Jerry Hauppa – Bas

Links: