Ugasanie – Call of The North

Ugasanie – Call of The North
Cryo Chamber, 2014

Pavel Malyshkin is afkomstig uit Wit-Rusland en heeft al menig ambient/drone-plaat op de wereld gebracht. Dit jaar laat hij ondermeer de ijzige koude uit het Noorden op de luisteraars los, met zijn Call of The North. Dark ambient label Cry Chamber hapte graag toe en heeft daar alle redenen toe.

Je kan ambient en drones immers moeilijk nog beter voorstellen met het zicht op deze thematiek. Het zou te gek zijn om hier elk van de tracks te bespreken, want de sfeer blijft eigenlijk gelijk, met misschien hier en daar even een lichte verdieping in de atmosfeer of verhoging van de dreiging in de drones. Veel verschil kleeft er echter niet op, wat ook maakt dat elke track doet denken aan een ijzig landschap waar geen greintje leven te bespeuren is. Enkel de koude noorderwind die goochelt met de spookachtige ambient op de achtergrond.

Dat maakt ook dat je op dit kleine uur aan material meegenomen wordt naar kille en barre landschappen zonder enige grilligheid. Verwacht dus ook geen spontane veranderingen in het klimaat, geen opbouw of climaxen. Dit is een plaat die zowel op rustgevende als op kille wijze, meesterlijk haar thema vorm geeft.

Tracklisting:

Ugasanie - Call of The North

  1. Without The Sun
  2. Pulsation
  3. Aurora
  4. Call of The North
  5. Arctic Hysteria
  6. In The Waves of Light
  7. Freezing
  8. Cold Wasteland

Line-up:

  • Pavel Malyshkin – Alles

Links: