Drowned – Idola Specus

Drowned – Idola Specus
Sepulchral Voice Records, 2014

De Duitse ‘Todeskult’ Drowned brengt ons na een carrière van ep’s, splits en demo’s dan toch een eerste full length. Idola Specus heet het album en het stelt niet teleur! Hoewel het van start gaat als een trage doomplaat, mag de liefhebber zich opmaken voor uitstekende oldschool deathmetal.

Hoewel het even duurt voor Idola Specus echt op gang komt (anderhalve minuut ver tijdens Antiprism), is het echt wel de moeite om even door te bijten tijdens de saaie doommetal van Die niederen Weihen. Want dan laat Drowned horen waar ze toe in staat zijn, en dat is het schrijven en spelen van heerlijke riffs! Ja, dit is oldschool deathmetal, maar gelukkig niet louter krakende kettingzagen. Neen, Drowned klinkt bijna melodisch, mede dankzij een redelijk zuivere productie, zonder dat het oldschool gevoel verloren gaat. De vocalen doen ook hun duit in het zakje, lekker diep en een beetje evil. De zanger begrijpt ook goed wanneer hij gewoon zijn bek moet houden en de gitaar en de drums het werk kan laten doen. Hier en daar vertraagt Drowned nog eens, maar zo saai als op het openingsnummer wordt het gelukkig niet meer. Cast Into Negative Form is een mooi voorbeeld, wanneer het tot stilstand lijkt te komen, om naar het einde toe weer los te barsten.

Idola Specus is zonder twijfel een plaat die de liefhebber van de Zweedse deathmetal (ik denk aan Gorement bijvoorbeeld) moet uitproberen. Hoewel het niet zo vernieuwend is als Morbus Crohn, biedt Drowned de meerwaardezoeker heel wat heerlijke riffs, slim geschreven songs met als eindresultaat een geweldige plaat.

Tracklisting:
 Drowned - Idola Specus

  1. Die niederen Weihen
  2. Antiprism
  3. Destroyed Voices
  4. Cast into Negative Form
  5. Black Projection
  6. Gnomon
  7. Letzter teilbarer Strahl
  8. Vacuous Sanctum

Line-up:

  • G.ST – vocalen, bas
  • T.E. – drums
  • Timnn – gitaar

Links: