Misanthrope – Aenigma Mystica

Misanthrope – Aenigma Mystica
Holy Records, 2013

Het Franse Misanthrope is het kennelijk beu om geen erkenning te krijgen buiten de eigen landsgrenzen. Om die reden brengt de band haar nieuwe album in twee versies uit: een Frans- en een Engelstalige versie. Of de band daarmee ook effectief internationale aanhang zal krijgen, is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Maar het is de band in elk geval gegund.

Misanthrope draait al mee sinds 1988 en al die tijd nam men een heel eigen plaats in binnen het metalgenre. Hun progressieve vorm van black en death metal hoorde nooit echt ergens bij en dat zal misschien nog wel meer meegespeeld hebben dan het gebruik van de Franse landstaal. Misanthrope is ook altijd een band geweest die binnen zijn eigen geluid kon verrassen, waardoor grote stilistische wijzigingen nooit aan de orde waren. Wel zag je het geluid van de band natuurlijk evolueren naar een betere versie van zichzelf. Op Aenigma Mystica zien we dat opnieuw. Het is nog steeds op en top Misanthrope, maar opnieuw net iets meer uitgekristaliseerd.

Aenigma Mystica is een album waar je, net als bij alle andere albums van deze Fransozen, echt je tijd voor moet nemen. De muziek is zo ambitieus van opzet dat opperste concentratie vereist is om alles volledig tot zijn recht te laten komen. Als achtergrondje is dit allerminst geschikt.

En daar zijn we dan. Zal het gebruik van Engels de band meer weerklank doen krijgen buiten Frankrijk? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Daarvoor is de muziek te veeleisend, te conceptueel en te eigenzinnig. De band had zich waarschijnlijk de moeite kunnen besparen, want buiten een select groepje volgers zal dit nooit de grote massa kunnen aanspreken. Dan mag je nog zo’n goeie plaat in handen hebben. En dat is Aenigma Mystica zonder twijfel.

Tracklisting Franse versie:Misanthrope - Aenigma Mystica

  1. L’art Chorégraphique de la Transe
  2. Forces Conspiratrices
  3. La Bonté du Roi Pour Son Peuple
  4. Les Ombres de Dantes
  5. L’arborescence du Lys
  6. Desponsation
  7. Gigantomachie
  8. Nouvelle Parole
  9. Charmantes Castratrices
  10. Suis-Je Misandre ?
  11. Lycaon (Omophagie Communiante)
  12. Ænigma Mystica

Tracklisting Engels versie:

  1. Conspiracy Forces
  2. Dante?s Shadows
  3. Sacred Human Omophagy
  4. Charming Castration
  5. Holy Betrothal
  6. The Tree of Vice
  7. Gigantomachy
  8. Miserable Misanthrope (Instrumental version)
  9. Neurosis
  10. Exaltation of the Cross
  11. King Saint-Louis

Line-up:

  • Ænigma Mystica
  • Jean-Jacques Moréac – Bass, Keyboards, Programming
  • S.A.S (Phillipe) De L’Argilière (Courtois) – Vocals, Guitars
  • Gaël Féret – Drums
  • Anthony Scemama – Guitars, Keyboards

Links: