Lightning Swords Of Death – Baphometic Chaosium

Lightning Swords Of Death – Baphometic Chaosium
Metal Blade Records, 2013

Voor wie het niet wist: na twee naamswijzigingen (in 2003 heetten ze nog Legionere en in 2004 Astroth) besloot men in 2005 onder de naam Lightning Swords Of Death verder te gaan en brengen ze nu hun derde volledige cd uit.

Op Baphometic Chaosium staat een moderne vorm van black metal die doet denken aan Mayhem ten tijde van Ordo Ad Chao. Dissonante akkoorden die uitwaaieren over een bed van technisch onderlegde drumpatronen waarover de vocalen met een blasfemistisch venijn meanderen. Puristen die enkel houden van de zo vaak gebezigde hese screamvocalen kunnen waarschijnlijk weinig met wat er hier geboden wordt want dat varieert van hoge screams, grunts, cleane zang tot gefluister.

Tijdens het openingsnummer word ik verrast door de basgitaar die constant arpeggio’s speelt. Erg origineel en dit geeft al gelijk het eigenzinnige karakter van Lightning Swords Of Death aan. Tijdens Acid Gate gaan alle vocale registers open. Tevens is het deels in het Latijn gezongen.

Het eerste juweeltje dient zich aan in de vrom van Psychic Waters welke draait om een aanstekelijke riff die veelvuldig herhaald wordt.
Cloven Shield is een instrumentaaltje bestaande uit ambient klanken en vormt een rustpuntje wat zorgt dat de aandacht daarna ten volle aangewend kan worden. Erg nuttig want het is allemaal geen licht verteerbare kost. Ander hoogtepunt is het afsluitende Oaken Chrysalis waarin de band nog een keer uitpakt met de hierboven beschreven en inmiddels vertrouwd klinkende handelskenmerken.

Het zou kunnen dat dit album de liefhebbers van black metal in twee groepen verdeelt. Enerzijds zij die openstaan voor vernieuwing, en het genoemde Mayhem-album als een van hun favorieten bestempelen, en anderzijds de groep die zweert bij old-school black. De eerste groep heeft aan Baphometic Chaosium een goede plaat, de tweede kan dit links laten liggen.

Tracklisting:
Lightning Swords Of Death – Baphometic Chaosium

  1. Baphometic Chaosium
  2. Acid Gate
  3. Psychic Waters
  4. Cloven Shields
  5. Chained To Decay
  6. R’Lyeh Wuurm
  7. Epycyclarium
  8. Oaken Chrysalis

Line-up:

  • Farron ”Autarch” Loathing – Vocals
  • Jeremy ”Roskva” Stramaglio – Guitars
  • Menno Verbaten – Bass
  • Mike Vega – Drums

Links: