Endezzma – Erotik Necrosis

Endezzma – Erotik Necrosis
Agonia records, 2012

Ze speelden er al een handvol nummers van op hun toer met Tsjuder in maart, maar toch ligt Erotik Necrosis nog maar pas in de winkelrekken. Een en ander zal ongetwijfeld te maken hebben met de dood van guitarist Trond (die op deze plaat overigens nog gewoon te horen is) eerder dit jaar. Met een video als speerpunt (Junkyard Oblivion) lanceert Endezzma zich richting totale vernietiging. Althans zo lijkt het.

Het zal ongetwijfeld bekend zijn dat Endezzma eigenlijk een verderzetting is van het machtige Dim Nagel en dat er in het rijtje “associated acts” illustere namen als Urgehal, Angst Skvadron, Beastcraft, Kvist en Vulture Lord voorkomen. Je hoort het er enerzijds wel van af, maar verder heeft Endezzma wel een heel eigen geluid. De prominente rol van de knorrende bas, de giftige galspuwerij van zanger M. Sorgar en de vlotte, maar toch lompe drums van Sregroth. Zij zijn het die Endezzma onderscheiden van andere genoemde bands. Dat en het feit deze band simpelweg een stuk barbaarser en ongelikter is dan genoemde namen. Erotik Necrosis barst zowat uit zijn voegen van de muzikale agressie, maar laat ook ruimte voor meer experimentele passages. Af en toe balanceert men op het randje van black ’n roll, maar Endezzma is vunziger van aard.

Erotik Necrosis is een vreemd beestje. Ik zou de term fris kunnen gebruiken, maar ergens past dat woord net zo goed bij Endezzma als bij een dampende drol. Vernieuwend is het eigenlijk ook niet echt, want alle ingrediënten zijn al lang gekend. Dan toch maar fris? Hoe dan ook Erotik Necrosis is bovenal een erg sterke plaat die de aandacht verdient van elke zichzelf respecterende black metal-fan.

Tracklisting:Endezzma

  1. Junkyard Oblivion
  2. Enigma of the Sullen
  3. Against Them All
  4. Swansong of a Giant
  5. Hollow
  6. Krossing Rubikon
  7. Soulcleansing

Line-up:

  • Carl Balam – Drums
  • M. Sorgar – Vocals
  • Trondr Nefas – Guitars
  • Sregroth – Bass

Links: