John 5 – God Told Me To

John 5 – God Told Me To
Membran Entertainment Group, 2012

Ooit was hij de man die met gitaarkracht achter Marilyn Manson stond, nu houdt hij zich vooral actief bij Rob Zombie. Een gitarist die toch wel een zitje verdient bij de wereldtop en dat wil John 5 met deze soloplaat toch nog maar eens extra bewijzen. Tien instrumentale nummers worden voorgelegd waarin ook niet enkel het industrial/alternatieve rockpad bewandeld wordt. Dat is er uiteraard ook, maar deze man legt even alle troeven op tafel.

John 5

Starten doen we in volle agressie met Welcome To Violence. Het lijkt wel alsof John 5 meteen iedereen wil wakkerschudden en wil aantonen dat dit zijn plaat wordt en hij hier het beste van zichzelf laat zien. Een stevige industrialgolf met hevige beat die niet had misstaan op de laatste platen van Ministry en daarop wat soleerexperimenten. Vingervlug en razend tot op het bot, maar ook ongelofelijk strak ingespeeld. Welcome To Violence is eveneens met clip en studio-opname toegevoegd op de DVD die bij deze full-length zit en hier proef je ook de energie en techniciteit die achter deze waanzinnige track schuilgaat. Gitaren stukslaan deden we niet meer sinds Kurt Cobain, fijn om dat nog eens te zien. Vervolgens even een song apart om de luisteraars wat in de mood te krijgen: maarliefst een erg sterk ingespeelde cover van Beat It van Michael Jackson. Wat flauw zou je denken, ware het niet dat dit buitengewoon kundig is ingespeeld en gewoon schitterend catchy is om naar te luisteren. Gedurft, maar zeker een meerwaarde!

Op de rest van de tracks wisselt de grootmeester af tussen catchy powertracks en akoestische songs. De catchy melodieën op The Lust Killer maken dat zijn gitaarspel ook niet zuiver beperkt blijft tot het tonen van zijn technisch kunnen. The Castle en Noche Acosador zijn dan weer erg knappe akoestische staaltjes. Waar het eerste bestaat uit vingervlugge passages en een western-gevoel opgeroepen wordt, is Noche Acosador eerder een nummer dat in opbouw erg complex is. Het doet me wat denken aan het samenspel van Rodrigo Y Gabriela: Spaanse zwoele muziek met erg technische en inhoudelijk sterke structuren. Duidelijk één van de topfavorieten op deze plaat. De twee laatste songs zijn ook van rustigere aard en dragen lichtjes een mysterieuze sfeer mee. Creepy Crawler brengt in elk geval een erg zuiver en melodisch mooi einde aan deze erg interessante plaat.

Hij ziet er misschien uit als een monster en draagt op de koop toe nog eens een broche met daarop ‘Famous Monsters Fan Club’, maar dat betekent niet dat een man als deze geen andere gezichten heeft. Dat bewijst John 5 als geen ander op God Told Me To. De Rob Zombie-vormgeving en muzikale thematiek blijven uiteraard doorleven op dit sologebeuren, dat blijkt ook uit de ‘aparte’ aanknoping die je terugvindt op bijhorende DVD, maar ook een erg gevoelige en bliksemsnelle catchy kant krijg je te zien. Een aanrader voor elke gitaarfan, akoestisch of elektrisch.

Tracklisting:

John 5 - God Told Me To

  1. Welcome To Violence
  2. Beat It
  3. Asland Bump
  4. Killafornia
  5. The Castle
  6. The Hill of The Seven Jackals
  7. Noche Acosador
  8. The Lust Killer
  9. The Lie You Live
  10. Creepy Crawler

Line-up:

  • John 5 – Alles

Links: