Klabautamann – The Old Chamber

Klabautamann – The Old Chamber
Zeitgeister, 2011

Het heeft lang geduurd. Een mening vormt zich soms zodra de eerste klanken zich om mij heen wikkelen, maar in sommige gevallen heeft muziek meer tijd nodig. In het geval van Klabautamann‘s nieuwste uitwerpsel had ik al vrij snel door dat ik hier wat tijd in zou moeten steken. Gelukkig is de muziek van dien aard dat dit ook de moeite waard is.

“Een ode aan de grootheden van vroeger,” meldt Klabautamann. Daarbij moeten we vooral denken aan Enslaved, Ulver en Borknagar. Langzamer dan voorgaand werk en een stukje ingetogener. “Mensen die een Merkur II verwachten zullen waarschijnlijk teleurgesteld zijn,” waarschuwt de band. Iets waar ik me in kan vinden, maar wees niet bang, want met The Old Chamber hebben we een heuse groeier in huis.

Mijn intuïtie zat er niet ver naast, als je er wat tijd aan besteedt blijkt The Old Chamber een heerlijke plaat. De muziek is lastig in een hokje te plaatsen, maar doet inderdaad denken aan een combinatie van de bovengenoemde bands maar zonder gebrek aan eigen gezicht. Trage en licht onheilspellende tracks met een vleugje progressiviteit worden ondersteund door een verrassend verstaanbare, schrapende scream. Wat het plaatje compleet maakt is de organische productie, bewerkstelligd met analoge opname-apparatuur. Zoals gezegd geen Merkur II maar een fijn alternatief met meerdere lagen.

Tracklisting: Klabauta 200

  1. Mary’s Abbey
  2. Bog Spawn
  3. Dead Marshes
  4. The Crown of the Wild
  5. Gloom
  6. The Old Chamber
  7. Death’s Canvas
  8. The Maze
  9. Black Rain
  10. The Dying Night

Line-up:

  • Tim Steffens – Vocalen, Gitaar, Basgitaar
  • Florian Toyka – Basgitaar, Gitaar
  • Patrick Schroeder – Drums

Links: