Redemption – This Mortal Coil

Redemption – This Mortal Coil

InsideOut Music, 2011

Het is niet altijd even eerlijk verdeeld in de wereld. Dat hoef ik niemand uit te leggen. En Nick van Dyk van Redemption al helemaal niet. Voordat de opnames van de voorganger van This Mortal Coil, Snowfall On Judgement Day begonnen, werd zijn dochtertje Parker getroffen door een ongeneselijke oogaandoening. Wrang, wanneer je bekend bent met het voor zijn dochter geschreven Parker’s Eyes dat te vinden is op de tweede plaat van Redemption, The Fullness Of Time uit 2005. Zelf werd Van Dyk vervolgens getroffen door een agressieve vorm van bloedkanker. In eerste instantie ongeneeslijk, maar met behulp van alternatieve en minstens zo agressieve therapieën is de beste man onlangs genezen verklaard. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat This Mortal Coil een weergave is van dit persoonlijke drama dat vooralsnog een goed einde kent. En tekstueel is het dat zeker.

redemption band

Ray Alder (Fates Warning) is nog steeds de zanger en voor de oppervlakkige luisteraar blikvanger van de band. Maar, bovenal is Redemption natuurlijk de band van gitarist en toetsenist Van Dyk. De beste man schrijft de muziek en de teksten. This Mortal Coil staat dan ook weer bol technische metal, met flitsende solo’s en emotioneel geladen zanglijnen van Alder. Maar toch knaagt er iets. Het is allemaal ontzettend goed en knap gespeeld, maar praktisch iedere riff, iedere solo, iedere drumfill en ook iedere zanglijn heb ik al eens eerder gehoord bij Redemption. Natuurlijk, de verrassing was er ten tijde van voorganger Snowfall On Judgement Day al grotendeels af, maar die plaat kende een aantal uitschieters. En die uitschieters staan niet op This Mortal Coil. Het enige dat This Mortal Coil van zijn voorgangers onderscheidt is het feit dat de toetsen minder prominent aanwezig zijn waardoor het geheel wat zwaarder overkomt. Maar dat is slechts een nuanceverschil. Wat mij betreft is de ontwikkeling van Redemption dan ook met terugwerkende kracht gestokt bij Snowfall On Judgement Day. Met This Mortal Coil wordt de status van de band geconsolideerd, wat mijn inziens niet de bedoeling kan zijn van een zichzelf progressieve act noemende band.

Neemt niet weg dat liefhebbers van technische metal in het algemeen en Redemption in het bijzonder hun slag kunnen slaan. De muziek is nog steeds van ongekend niveau en de teksten hebben meer diepgang en zeggingskracht dan ooit. Ray Alder is natuurlijk een zanger van formaat. Al moet gezegd worden dat de sleet inmiddels behoorlijk op zijn stem begint te raken. Luister maar eens naar de laatste uithaal in Blink Of An Eye; het moet echt uit zijn tenen komen. Persoonlijk had ik meer verwacht van This Mortal Coil. Laten we hopen dat verdere rampspoed Van Dyk en zijn familie bespaard blijft. Wellicht dat dan op de volgende plaat nieuwe paden worden bewandeld. Tot die tijd zullen de liefhebbers zich tevreden moeten stellen met deze wederom ruim 70 minuten klokkende plaat.

Tracklisting:
redemption 200

  1. Path Of The Whirlwind
  2. Blink Of An Eye
  3. No Tickets For The Funeral
  4. Dream From The Pit
  5. Noonday Devil
  6. Let It Rain
  7. Focus
  8. Perfect
  9. Begin Again
  10. Stronger Than Death
  11. Departure Of The Pale Horse

Line-up:

  • Ray Alder – zang
  • Nicolas van Dyke – gitaar, toetsen
  • Bernie Versailles – gitaar
  • Sean Andrews – bas
  • Chris Quirarte – drums

Links: