Sickening Horror – The Dead End Experiment

Sickening Horror – The Dead End Experiment
SFC Records, 2009

We gaan even naar Griekenland, waar de postbode blijkbaar één keer per jaar de brievenbus leegt. De nieuwe schijf van Sickening Horror verscheen eind vorig jaar al, en kwam ruim negen maanden later aan op het Zware Metalen-hoofdkwartier. Toch verdient dit viertal een kans. Wie de band al kent, weet waarom.

Ook op The Dead End Experiment slaat Sickening Horror ongenadig hard toe. Wat horen we? Bombastische death metal, gevarieerd op ’t gebied van snelheid, voorzien van enkele futuristische samples en op technisch vlak bovengemiddeld tot hoogstaand. De dubbele bassen van Alex Zachos, opvolger van George Kollias (Nile), zijn met momenten te snel voor je geest en ook de blastbeats (luister eens naar Lay Rotten, Never Forgotten) timmeren het complete plaatje geheel dicht. Zowel het gitaar- als baswerk is zeer technisch, maar toch is het allemaal een stuk beter te verhapstukken dan bijvoorbeeld een Origin of in mindere mate Gorod. Dit komt voornamelijk door de veelvoorkomende, korte intermezzo’s en de rechtlijnige (ritmische) structuren die de band voornamelijk hanteert. Typisch Grieks klinkt dit niet en ook de Opeth-achtige grunt van George Antipatis werkt daar niet aan mee, maar wat boeit het?

Als luistertip wil ik Murdered Silence aanraden. Deze track geeft Sickening Horror in haar meest technische modus weer, aanradertje. Sowieso is deze plaat zeer geschikt voor liefhebbers van onorthodoxe death metal. Fans van de band hebben ‘m inmiddels wel al grijs gedraaid.

Tracklisting:
Sickening Horror - The Dead End Experiment

  1. Dusk
  2. The Universe Within
  3. 24 Januaries
  4. The Dead End Experiment
  5. Mirrors Reflect Only Dead Bodies
  6. Noise Dreaming
  7. Lay Rotten, Never Forgotten
  8. Children Of The Swamp
  9. Murdered Silence
  10. Dressed In Madness

Line-up:

  • George Antipatis – Vocals, Guitars
  • Ilias Daras – Bass, Piano
  • Andreas Karayiannis – Guitars
  • Alex Zachos – Drums

Links: