Khoma – A Final Storm

Khoma – A Final Storm
Selective Notes / Razzia Records, 2010

Ten tijde van The Second Wave liep het allemaal nog niet zo vlot met postrock. En toch liepen er al velen hoog op met Khoma, de band rond leden van Cult Of Luna, The Perishers, The Deportees… u kent het verhaal. Khoma brengt na een lange stilte een nieuw album uit, weg van Roadrunner Records, weg van de majors, op een klein label uit de buurt in Zweden. A Final Storm, een teken aan de wand?

Hopelijk niet. Khoma ondervindt namelijk niet de minste inflatie door de vier jaren van relatieve rust. De stem van Jan Jämte heeft volgens mij nog steeds een gelijkaardig timbre als dat van Radiohead-zanger Thom Yorke (zeker diens beginjaren) en die past perfect in de weemoedige songs vol grijze emotie (zeker in het titelnummer, op de rest van het album zingt hij een stuk fijner en hoger, zoals de zanger van The Killers). Muzikaal hoor je nog steeds de invloed van de Cult of Luna-school, maar ook een Klimt 1918. Dreunende postrock vloeit samen met alternatieve rock en dat bleken ook Zweedse muziekliefhebbers te snappen toen ze deze plaat op 12 lieten binnenkomen in de landelijke albumlijst.

Een onderhoudende plaat is het geworden, voor de laatste zomerdagen die geen zonlicht meer verdragen maar moegestreden de regen loslaten. Dit is radiovriendelijke rock/metal met veel diepgang, met emotionele nummers en veel dromen die uitdoven. Misschien vindt u dat ook wel.

Tracklisting:

    Khoma

  1. Army of One
  2. From the Hands of Sinners
  3. Harvest
  4. Osiris
  5. A Final Storm
  6. Inquisition
  7. The Tide
  8. All Lile Serpents
  9. In It For Fighting
  10. By the Gallows
  11. Mist

Line-up:

  • Ben Pakarinen – Vocals, Guitars
  • Jouni Korhonen – Bass
  • Aleksi Tervo – Drums
  • Kuli – Guitars

Links: