The Way of Purity – Crosscore

The Way of Purity – Crosscore
Worm Hole Death, 2010

Eigenzinnige formatie, dit The Way of Purity. Lees even iets van (schaarse) informatie over de band en de meest voorkomende reacties zijn: erg hard lachen en één wenkbrauw omhoog trekken. Meestal gepaard gaand met een “wtf?”-gedachte. Als ik het allemaal goed begrepen heb dan is het zestal hier als de hand van God om de mensheid te zuiveren. ‘The way of purity’ is een soort van duistere dimensie waar Christus en Satan, goed en slecht, dezelfde zijn. De bandleden horen constant stemmen in hun hoofd die hen vertellen dingen te veranderen enzoverder. Ze dragen, worden onherkenbaar gemaakt door, maskers en schuilnamen (de een beter dan de andere). Denk er het jouwe van.

Die eigenzinnigheid hoor je zeker terug in de muziek. Aan de microfoon schreeuwt een vrouw als een bezetene, vergelijkbaar met Candace Kucsulain (Walls of Jericho) op The American Dream. De muziek is een soort van mix tussen Bloodshoteye en Winds of Plague: symfonische (lees: door keyboards aangedikte) death metal met een forse lading metalcore erdoor. De band weet een duistere sfeer te creëren die je wel even vast heeft, maar het geheel laat je net iets te snel los. Origineel? Ja, toch wel, alleen net niet spannend genoeg om echt uit te blinken. De cleane zang die af en toe opduikt maakt het allemaal nog net iets meer bevreemdend, maar het kruipt niet onder de huid, wat ik toch enigszins verwacht van dit soort muziek.

Na deze beschrijving zeg ik het opnieuw: denk er het jouwe van. Onder het mijns inziens lachwekkende imago zit nog een portie degelijke muziek verborgen, wat nog steeds het belangrijkste is. Ik ben benieuwd of er een opvolger komt, want als de band het allemaal nog net wat meer kan perfectioneren, hebben we met dit Crosscore het beste werk van het zestal nog niet gehoord.

Tracklisting:

    thewayofpurity - crosscore

  1. 23rd Cycle Breeds Pestilence
  2. Lycanthropy
  3. Anchored to Suffocation
  4. The Rise of Noah
  5. Loyal Breakdown of Souls
  6. Sinner
  7. Egoist
  8. Deathwish
  9. Burst
  10. Pure

Line-up:

  • Betty – vocalen
  • Deathwish – gitaar
  • Withoutname – gitaar, vocalen
  • Jeffrey – bas
  • Wallofdeath – drums
  • Lostmyfaith – keyboards, vocalen

Links: