Aorlhac – La Cité Des Vents

We duiken opnieuw de goed gevulde Franse geschiedenis in en doen dat aan de hand van de geremasterde uitgave van plaat nummer twee van blackmetalgezelschap Aorlhac, La Cité Des Vents. Een plaat die al uitkwam in 2010 via Those Opposed Records. Nu gaat dit trio opnieuw een samenwerking aan met Les Acteurs De L’Ombre Productions om hun drie eerste volwaardige releases opnieuw uit te brengen, voorzien van een remastering en herwerking van het artwork.

Reeds eerder besprak ik de EP, À La Croisée Des Vents, die al uitkwam in 2008 en toen werd uitgebracht door Eisiger Mond Productions. Diezelfde EP werd in 2016 heruitgebracht door Those Opposed Records, een ander Frans label. Een bespreking betreffende het derde en laatste deel aangaande de winden in de regio Aurillac, Les Esprits Des Vents, volgt nog in een separaat schrijven.

De remastering door B-blast studio op de EP, À La Croisée Des Vents, behield de eigenheid van de band, zo gaat dan toch het  typische Aorlhac niet verloren. Merk ik op dat, net als op het originele, de Taake cover ook gewoon werd meegenomen.

Na een tweede kruising der winden val je al snel opnieuw in het erg karakteristieke Aorlhac-geluid. Licht chaotische maar zeer sterk epische, heroïsch gekruide melodische black metal word je toegeworpen. De heren NKS, Aschcariot en Spellbound zijn vlot op elkaar ingespeeld. Ze halen dezelfde thema’s, ideeën, ritmewisselingen boven die we al kennen van eerder werk en nemen dit bovendien mee naar toekomstig werk: de laatste plaat Pierres Brûlées uit 2021 ademt dezelfde lucht – of wind, zo mag je het ook schrijven. In zijn geheel klinkt dit La Cité Des Vents wel matuurder in spel en uitvoering dan zijn voorganger. Zo zijn de composities toch van een hoger, zelfs soms wat speelser niveau. Luister maar naar Plérion. Scherpe leadpartijen, akoestische gitaren, alles lijkt zo wat aanwezig te zijn in dit nummer. Het sleurende, slepende maar opzwepende Le Miroir Des Péchés of het melodisch golvende, licht waaiende Sant Flor, La Cité Des Vents zijn ook goede voorbeelden van het muzikale vakmanschap van dit Franse Aorlhac.

Het valt me dan ook niet moeilijk te schrijven dat het geremasterde drieluik over de winden in de regio Aurillac met dit La Cités Des Vents als tweede deel, obligaat dient deel uit te maken van ieders Franse gekruide blackmetalcollectie.

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2024

Tracklisting:

  1. À La Croisée Des Vents II
  2. Le Bûcher Des Cathares
  3. Plérion
  4. Le Miroir Des Péchés
  5. Sant Flor, La Cité Des Vents
  6. Vers Les Honneurs
  7. La Comptine Du Drac
  8. Les Enfants Des Limbes
  9. Over Bjoergvin Graater Himmerik IV (Taake cover)

Line-up:

  • Spellbound – Zang
  • NKS – Gitaar, drum
  • Aschcariot – Bas

Links: