Invent Animate en The Plot In You zorgen voor een avondje steriele metalcore in 013

Metalcore is helemaal in; zoveel maakt vanavond ook wel weer duidelijk. Eerder waren shows van onder andere Currents uitverkocht en vanavond is dat niet anders. Wederom lokken de populaire klanken van The Plot In You en Invent Animate namelijk heel wat mensen naar 013 in Tilburg. Het valt vooral op dat er een overwegend jong publiek aanwezig is, en dat is duidelijk een teken. Metalcore lijkt wel een nieuwe gateway te zijn voor jongere fans, die de bands ook graag live willen zien, en een hoop enthousiasme meebrengen. Hoewel er “Uitverkocht” op de poster prijkt zijn de balkons toch afgesloten. Het concert is anderzijds wel verplaatst naar de mainstage. Friso Veltkamp ging een kijkje nemen en brengt verslag uit.

De band waarvoor ik persoonlijk vanavond ben gekomen is Invent Animate. De Amerikanen uit Texas hebben een paar uitstekende releases uitgebracht, waarbij Heavener een voorlopig hoogtepunt in hun oeuvre is. Het is een plaat waarbij de band metalcore koppelt aan wat djent-invloeden, met veel melodieuze leads en hooks die de nummers interessant houden. Ik was benieuwd hoe Invent Animate die nummers vanavond live ten gehore ging brengen.

Stipt op tijd komt de band het podium op, waarbij hun outfits meteen in het oog springen. Gekleed in volledig witte creaties, waarbij zanger Marcus een woke-proof outfitje aan heeft, inclusief naveltrui. Wat een afzichtelijke tenue. Maar goed, het gaat natuurlijk om de muziek. Na de opkomst maakt Marcus een buiging richting het publiek om daarna het startschot te geven voor Sleepless Deathbed. Zoals vaker is dit vooral een nummer om het geluid bij te stellen; het klinkt namelijk echt ruk . De schreeuwzang valt grotendeels weg, net als delen van de gitaarpartijen. Omdat de band vanavond maar één gitarist heeft, valt gelijk op hoe kaal de muziek dan klinkt. Een tweede gitarist zou niet per se een overbodige luxe geweest zijn.

Een en ander wordt gelukkig wel hersteld bij Shade Astray, dat goed gekozen is, omdat het publiek gelijk kan gaan meezingen met het aanstekelijke refrein. De sfeer zit er sowieso wel goed in vandaag. Ondanks dat de band als voorprogramma speelt is de zaal behoorlijk gevuld. Ik ben echt verbaasd over de populariteit van deze band. En wat ook opvalt: het publiek is vrij jong. Dat zal passend zijn bij de stijl van de muziek, die met zijn agressie in combinatie met aalgladde refreintjes deze generatie duidelijk aanspreekt.

De nummers van Heavener komen vanavond uitstekend tot leven, waarbij vooral de vocale prestatie opvalt. Met name bij Purity Weeps en How We Say Goodbye wordt er feilloos gezongen, maar het slaat soms ook wel erg richting enorme zoetsappigheid, zoals aan het begin van laatstgenoemde nummer. Overigens is Marcus niet de enige die kan zingen; bij False Meridian laat bassist Caleb horen ook zuiver voor de dag te kunnen komen. Het is echter af en toe ook onvervalst beuken. Invent Animate heeft vroeg in de setlist de van Heavener afkomstige stamper False Meridian opgenomen, die vanavond bruut klinkt en overtuigend wordt gebracht. Datzelfde geld voor het titelnummer van de laatste plaat, waarbij de bassen even de broekspijpen doen trillen. Dat zijn de momenten waarbij je weet dat je nog wel te maken hebt met een metalband.

Marcus wil vanalles vanavond, zoals het publiek laten meezingen op Without A Whisper. Live werkt dat echter niet zo heel goed, en het nummer valt bovendien een beetje vreemd als een-na-laatste nummer in de setlist. Dit roept de vraag op of de band niet nog eens kritisch naar de setlist zou moeten kijken. Afgesloten wordt er echter wel goed; het nummer Immolation of Night wordt aangekondigd als ‘’Heavy As Fuck’’, en zorgt voor een serieuze circle pit. Invent Animate sluit daarmee een show af die het publiek duidelijk wilde horen.

Dan is er een ombouwpauze van een half uur. Een half uur! Leuk voor als je heel veel bier wilt drinken, of de krant van die dag nog niet uit hebt, maar ik vind het redelijk lang. Of moet The Plot In You nog hun midi controllers afstellen? Ik besluit wel te blijven hangen voor de hoofdact vanavond.

En dan heb je een half uur pauze en dan begin je ook nog eens te laat. De aanwezigen worden echter wel beloond voor hun geduld, want de opening is spectaculair. Een enorm doek, dat voor het podium hangt, valt naar beneden, terwijl er op dat moment meer confetti de zaal in geknald wordt dan tijdens carnaval. En dat allemaal onder begeleiding van Country Roads.

Kijk, ik ben een notoire azijnpisser. Ik heb een hekel aan carnaval en een nog grotere hekel aan confetti. Wat heeft dit te zoeken op een metalshow? Ik ben wel één van de weinigen die er zo over denkt, want de meerderheid van het publiek reageert uitgelaten op deze verrassing. De band heeft  zichtbaar werk gemaakt van hun live performance, dat valt te prijzen. Naast de opening is er ook een serieuze lichtshow die de muziek begeleidt. De lampen schijnen in alle kleuren en draaien alle kanten op.  Maar goed: is het compensatiedrang of is het muzikale gebodene ook goed? Mijn antwoord is dat het een serieuze kwestie van smaak is. De riffs zijn bij vlagen vrij eenvoudig, de refreintjes zijn aalglad, de breakdowns voorspelbaar. Dit is eigenlijk gewoon nu-metal anno 2024. En daar is niets mis mee, er is een markt voor, alhoewel het niet mijn markt is.

De band, onder aanvoering van zanger Landon, palmt het publiek wel behoorlijk in. Zo wordt er gretig gehoor gegeven aan de oproep om te crowdsurfen tijdens The One You Loved, vooral door degenen die het nog nooit hebben gedaan. Elk nummer wordt met een buitengewoon gejuich en applaus ontvangen. Wat daarbij helpt, is de dikke productie vanavond, waardoor het enerzijds perfect klinkt, maar anderzijds ook wel erg steriel. Het is het muzikale equivalent van een dichtgesmeerde muur.

The Plot In You speelt vanavond een hoop nummers. De mannen kunnen daarbij natuurlijk ook putten uit een vrij omvangrijk oeuvre met vijf platen, waarvan de laatste, Swan Song, toch echt al drie jaar oud is. De band heeft echter afgelopen jaar wel een paar EP’s uitgebracht, waar vanavond veel van gespeeld wordt. Van Vol.2 worden alle drie de nummers gespeeld, waarbij vooral Closure een publieksfavoriet is. We zijn dan al tegen het einde van de set aangekomen, en dan is vooral opgevallen hoeveel nummers er volgens het zelfde stramien beginnen. Namelijk: cleane zoetsappige zanglijnen, vaak overlopend in wat gebeuk en terugkerende refreinen. Maar omdat de focus wel erg op het meezingen lijkt te liggen, voelen de meer metalstukken af en toe misplaatst aan, zoals in Face Me.

Waarom het ene nummer dan beter ontvangen wordt dan de andere, zit waarschijnlijk in de details. Want The Plot In You voegt bijvoorbeeld ook flink wat elektronische elementen toe in hun muziek, wat voor een extra welkome laag zorgt, want ook deze band heeft maar één gitarist, waardoor het geheel net als bij Invent Animate af en toe wat gestript klinkt. Dat werkt echter wel goed bij een nummer met een harde breakdown, zoals Forgotten.

Ik besluit vóór de toegiften dat het wel mooi geweest is met deze muziek. Ik heb er dan dertien nummers opzitten en nog anderhalf uur rijden vanwege werkzaamheden. Ik laat het feestvierende publiek dan ook achter mij. Die hebben een geweldige avond gehad, maar voor mij voelde het vooral alsof ik een onuitgenodigde gast op dat feest was.

Datum en locatie

12 september 2024, 013, Tilburg

Link: