Aethyrick / Marras – A Union of Spectres

Drie nieuwe nummers van twee Finse blackmetalbands die toch al een hele poos bestaan, Aethyrick en Marras. Dit nieuwe werk staat verzameld op A Union of Spectres het splitalbum dat hier voor me ligt en wordt uitgebracht door Spread Evil Productions. Het label waarop ook werk van Chamber Of Unlight, Musta Kappeli en Sielunvihollinen kan terug gevonden worden. Ik vermoed dat ik wel wat Fins blackmetalgeweld zou kunnen terugvinden in mijn persoonlijke collectie. En verrek kijk nu toch! Het blijkt inderdaad nog te kloppen ook. Het gaat om de split uit 2007 van Marras met Xerion die ik zelfs nog op CDR heb liggen. Bijzonder toch. Van de eerste band die start met drie nummers met name Aethyrick vind ik niet direct wat terug. Dit kan het natuurlijk nog interessant maken.

Starten dus met het ietwat enigmatische gekapte Aethyrick. Verplaats jezelf naar een ondoordringbaar woud. Ga opzoek naar die houten blokhut die je instaat stelt om eindelijk eens afstand te nemen van het drukke alledaagse bestaan. Het zal je rust brengen maar tegelijk geeft dit je tijd om wat na te denken over de route die je tot op heden hebt bewandeld. Het Finse tweetal van Aethyrick geeft je alvast het muzikale stof daartoe. The Roads Walked Alone is naast robuust en agressief ook atmosferisch, gelaagd met toch wat post-blackinvloeden. Tegelijk geeft het nummer ook wat knipogen naar de Poolse of Oostenrijkse school als je begrijpt wat ik bedoel. Er zit echter genoeg Finse boosheid in de muziek van dit duo. Luister maar naar die afsluitende maten van dit eerste nummer. Op midtempo en slepende wijze door het woud stappen en stampen dat kan je met Astral Ecstasies terwijl Turning The Wheel Of Seasons  je meteen aanzet tot schreeuwen maar niemand zal je horen, een ambientachtig geluidslandschap in het midden van het nummer doet je dit immers vermoeden.

De volgende drie nummers zijn van de hand van Marras. Deze klinken toch wat minder gepoetst, stoffiger, krasseriger. Lijken ook veel intenser en agressiever uit de hoek te komen. Neem nu het eerste, Wanderer Of Time. Het nummer klinkt bijzonder agressief wat natuurlijk door het hoge tempo komt maar ook door de scherpe vocalen die in de verte, bij sommige stukken, wat cleane ondersteuning krijgen. Spookachtige keyboardpartijen maken vervolgens het geheel af. Between Two Worlds verzamelt het spookachtige en het boosaardige van de vorige track en boetseert er op een andere wijze toch weer een krachtig blackmetalnummer mee. Een scherp afgestelde gitaar die op eenzijdige wijze met een zurige leadlijn een aanstormende blaspartij aankondigt, Finse kan een nummer als I Belong In Darkness niet klinken.

Een splitalbum is altijd kiezen. Vind ik de éne band beter dan de ander? En waarom dan net die ene? Het is niet altijd simpel. Op A Union of Spectres sta je inderdaad ook op dergelijke tweesprong. Ben je meer thuis in het verhalende atmosferische binnen de black metal kies dan voor Aethyrick. Luister je liever naar wat meer boosheid en agressie kies dan voor Marras, ik doe alvast het laatste.

Label:

Spread Evil Productions, 2024

Tracklisting:

  1. The Roads Walked Alone (Aethyrick)
  2. Astral Ecstasies (Aethyrick)
  3. Turning The Wheel Of Seasons (Aethyrick)
  4. Wanderer Of Time (Marras)
  5. Between Two Worlds (Marras)
  6. I Belong In Darkness (Marras)

Line-up:

Aethyrick

  • Gall
  • Exile

Marras

  • Valgrinder – Bas, keyboard
  • Vilthor  – Drum
  • Obscurus – Gitaar
  • Lord Mimorium – Gitaar
  • Rothnuc – Keyboard
  • H – Zang

Links: