Death Like Mass – The Lord of Flies

Death Like Mass is een Poolse band bestaande een stel oudgedienden en dit The Lord of Flies dat wordt uitgebracht door Terratur Possessions en wordt verdeeld door Ván Records is na drie EP’s in 2015 (Kręte Drogi), 2017 (Jak Zabija Diabeł) en 2019 (Matka Na Sabacie) hun eerste echte plaat als je het zo zou mogen stellen. Wel wat vreemd dat de plaat nu pas uitkomt want deze zou reeds in 2022 opgenomen, gemixt en gemasterd geweest zijn. Tja, soms heb je het als band ook niet altijd in de hand. De laatste van de drie eerder vermeldde EP’s omvatte slechts één nummer van maar liefst 31 minuten, ik ben benieuwd of de drie heren dit kunststukje op The Lord Of Flies dunnetjes overdoen.

Het lijkt niet zo een vaart te gaan lopen. Ik tel gewoon acht nummers met een totale speelduur van 45 minuten. Alle titels werden mooi deels in het Engels maar vooral in het Pools neergepend. Het maakt het er stukken makkelijker op om te gaan grasduinen in de thematiek. Gelukkig kreeg we een aantal maanden geleden al een single toegeworpen om nog wat meer duidelijkheid te verschaffen.

Arrgh, heerlijk robuust geluidje! Wat knotterig, stoffig compleet met schuurpapieren gitaren maar zo hebben we het zo nu en dan toch graag. Wygnaniec wat verbannen zou moeten betekenen is modder vet, vies, vuil en vettig dat je nog niet goed weet na een paar minuten, wat je met deze kakofonie aan geluiden en ideeën zou moeten aanvangen. Het klinkt in ieder geval hondsbrutaal en voorzichtig ook wat van het spreekwoordelijke paadje af. Want het gebruik van dissonante klanken, doffe dubbele basklanken en boosaardige stemmen doen je twijfelen of je er wel goed aangedaan hebt deze plaat op te zetten. Ja hoor! Vind ik toch in elk geval. Blastwerk en pitsend soleerwerk, we zitten nog altijd in het eerste nummer, trekken op een bepaald moment de aandacht. De toon is met andere woorden gezet.

Het blijft toch een smerig stelletje deze bazen in Death Like Mass. Ze hebben het alvast in hun hoofd gehaald om het blik dat ze hebben opengetrokken verder uit te lepelen. Een hele hoop aan smeerpijperij komt vervolgens boven. Luister maar eens naar Czwarta Bestia Z Góry Horeb, iets over een beest. Ze trekken hun smerige tengels niet terug want ook op een blackmetalnummer als Holy Traitor, dat een heavy en thrashmetalkantje heeft meegekregen, spugen de heren lustig in het rond. Of Mercy And Bloodlust gaat op de ingeslagen weg verder en laat ons dissonante blackmetalklanken horen die worden ondersteund door declamerende vocalen. Gek wel, een drumsolootje ergens op één derde van het nummer. Onze vriend Abel gaat er ook aan, dat kan je gewoon beluisteren in The Killing of Abel en dat gaat er ook niet al te fraai aan toe. Spijtig voor de man.

Na het beluisteren van The Lord Of Flies van het Pools Death Like Mass is je goed geordende brein even toe aan rust en verpozing want jongens toch, een heerlijke pot blackmetalherrie heeft alles eens stevig van plaats verwisseld.

Score:

80/100

Label:

Terratur Possessions, 2024

Tracklisting:

  1. Wygnaniec
  2. Czwarta Bestia Z Góry Horeb
  3. Pan Niechcianych Grobów
  4. Sorcery Unbridled
  5. Holy Traitor
  6.  Of Mercy and Bloodlust
  7.  The Killing of Abel
  8. Krocz Ze Mną, Ojcze

Line-up:

  • M – Drum
  • Eye Of Urge – Gitaar, bas
  • Left Hand Trip – Zang

Links: