Kryptos – Decimator

De Indiase thrashers van Kryptos zijn toe aan album nummer zeven en dan ben je in het genre een “blijvertje”. Tussen voorganger Force Of Danger en Decimator zit drie jaar. Het zal iets met een zeker virus te maken hebben. Hoe dan ook, er worden liefst vier singles van het album getrokken en dat impliceert maximale steun van het label en een ferm teken van leven.

Op de voorganger werd het accent langzaam verlegd van pure thrash naar thrash met heavy metal-invloeden. Die lijn wordt op Decimator voortgezet. De thrashy riffs zijn gelukkig niet helemaal verdwenen maar vechten af en toe wel om een plek in de muziek van Kryptos. Dat zorgt ervoor dat de balans de ene keer wat meer naar thrash gaat, in het titelnummer bijvoorbeeld en de andere kant de heavy metalkant de doorslag krijgt zoals in Turn Up The Heat.

Het is een kwestie van smaak maar de thrash kan van Kryptos bevalt me meer dan wanneer ze het geheel larderen met heavy metal. Die passages bevatten weliswaar genoeg melodie en liggen makkelijk in het gehoor maar missen wat aan kracht en productioneel gezien klinkt het niet echt vet. De instrumenten zijn goed van elkaar te onderscheiden en daardoor valt het Steven Harris-achtige basgitaarspel in In The Shadow Of The Blade mooi op. De gitaren hadden wat zwaarder mogen klinken en harder in de mix mogen staan voor een heftiger en voller geluid. Daarnaast past het stemgeluid van Nolan Lewis beter bij thrash dan heavy metal. Stel dat je het gekrijs van Kreator‘s Mille voor een nummer van Judas Priest gebruikt en je hebt een aardige indicatie.

Met een speelduur van ruim 31 minuten is Decimator aan de korte kant, zeker omdat Solaris een kort instrumentaal intermezzo is van bijna twee minuten. Blijft over dat Kryptos met het verstrijken van de jaren steeds meer afwijkt van de gebaande thrash-paden en meer en meer heavy metal in de muziek door laat klinken. Of je dat bevalt hangt af van je persoonlijke smaak en je mag dan ook fictief vijf punten bijtellen of aftrekken van onderstaande score. In beide gevallen blijft er een voldoende over.

Score:

75/100

Label:

AFM Records, 2024

Tracklisting:

  1. Sirens Of Steel
  2. Fall To The Spectre’s Gate
  3. Turn Up The Heat
  4. Electrify
  5. Solaris
  6. Decimator
  7. In The Shadow Of The Blade
  8. Pathfinder
  9. We Are The Night

Line-up:

  • Nolan Lewis – Zang, gitaar
  • Rohit Chatuverdi – Gitaar
  • Vijit Singh – Drums

Links: