Mothica – Kissing Death

Groot was de verrassing toen ik in de Zware Lijst keek en ik de naam Mothica zag staan. De laatste maanden ben ik overal en nergens geweest in de muziekwereld en ontdekte ik Mothica met het lekker rockende nummer Sensitive, van de girly singer-songwriter McKenzie Ashton Ellis, geboren in 1995 te Oklahoma. Geen leuk levensverhaal (huiselijk geweld, automutilatie, traumasporen, zelfmoordpoging, …), maar gelukkig wel een manier gevonden om zichzelf op een positieve manier te uiten en andere mensen te inspireren. Kissing Death is het derde album van Mothica, verschenen via Rise Records onder de noemer alt-pop.

Eerlijk is eerlijk, dit is geen metal. Veel gitaren zul je niet terugvinden op Kissing Death, minder dan op het vorige Nocturnal zelfs. Gelukkig rockt het net voldoende om toegelaten te worden tot ons allerliefste e-zine. Veel nummers nodigen uit om op te dansen en voelen aan als een blend van Robyn, Poppy, Paramore, Garbage en popartiesten wier namen me ontsnappen. De nummers zijn bijzonder emotioneel en behandelen thema’s als depressie, zelfverwonding, destructief gedrag, toxische liefde, vrije wil en nog een reeks onderwerpen waar je niet meteen blij van wordt. En toch, de herkenbaarheid in nummers als Another High, ook zonder metalvibes, is bijzonder deugddoend voor velen. Daarbij kan deze jonge vrouw ook echt zingen. Ook zonder groot bereik weet ze gevoelige snaren te raken met haar jeugdige stem en persoonlijke teksten (Doomed).

I was born with a curse, in a perfect suburb
And it only got worse
I was drawn to the dark with the Devil’s mark
I was doomed from the start

I wanna be cool, tried to be wild
Everyone said I was a gifted child
Punctured my skin, pulled me apart
Guess I was doomed, I was doomed from the start

Natuurlijk is dit veel te poppy voor het leeuwendeel van onze lezers en valt het tussen de radio en de ondergrond in. Maar het verdient wel degelijk aandacht en hopelijk lokt het veel mensen die zich mottig (pun intended) voelen en zich aangetrokken voelen tot de donkere kant of The Reaper (ja, ik heb het tegen jou). Ook de nummers Red en Toxins krijgen er zeker een aantal luisteraars bij.

Score:

80/100

Label:

Rise Records, 2024

Tracklisting:

  1. The Void
  2. Exit Plan
  3. Another High
  4. Doomed
  5. Curiosity Killed The Moth
  6. Red
  7. The Reaper
  8. Toxins
  9. Afterlife
  10. Mirage
  11. Oblivion For Two
  12. Kissing Death

Line-up:

  • McKenzie Ashton Ellis – Alles

Links: