Incessant – Entropic Aeons

Wat hebben een mini-mars, een vrijpartij van vijf minuten en Entropic Aeons met elkaar gemeen? Ze duren allemaal te kort en smaken naar meer!

Het Ierse Incessant komt, drie jaar na de vorige en in eigen beheer uitgebrachte EP Perennial Umbra, met een nieuwe EP: Entropic Aeons en verschijnt bij het obscure Engelse Repose Records. Deze EP is alleen te verkrijgen via de digitale kanalen en op cassette. Band en label lijken hiermee zowel de oudere liefhebbers met een tape-deck als de jongste generatie te willen bedienen.

Muzikaal hoef je geen old-school black metal te verwachten want de muziek van Incessant leunt weliswaar op black- met een vleugje death metal maar dan wel de moderne post-black variant. De muziek staat bol van de dissonante riffs en atypische ritmes. Na de eerste paar luisterbeurten valt er nog steeds weinig muzikale lijn in de muziek te ontdekken en de riffs worden vrij staccato afgewisseld. Daarbij wordt een goede break niet geschuwd en ondanks dat de band pas vijf jaar bestaat, verstaan ze de kunst van het componeren. Ephemeral Sanctity is wat dit betreft een echt hoogstandje waarin je als luisteraar heen en weer wordt geslingerd tussen trage, dissonante riffs en sferische semi-akoestische passages.

Er is voor een mix gekozen waarbij de gitaren op de voorgrond staan, de drums constant wegdrukkend (zonder al te veel succes, want de trommelvellen krijgen het aardig voor de kiezen) en een stem die krijst, grom en spreekt. Niet alleen worden deze vocale stijlen ogenschijnlijk volledig willekeurig toegepast, ze worden ook willekeurig op de riffs geplakt. Entropic Aens krijgt daarbij een lekker donker productioneel randje en dat past goed bij de sfeer. Zoals in de eerste alinea al weggegeven: het is jammer dat het na vijf nummers en een dikke 25 minuten alweer klaar is. Hiervan zou ik gerust een heel album aankunnen.

Label:

Repose Records, 2024

Tracklisting:

  1. Of Disillusion And Doctrine
  2. Upon The Cosmic Pyre
  3. Ephemeral Sanctity
  4. Transient Oblivion
  5. Entropy Of Archons

Line-up:

  • Conor Spierin – Zang, gitaar, synthesizers
  • Alex Caffrey – Basgitaar, synthesizers
  • Jamie Sweetman – Drums

Links: