Reverb On Repeat – [reverb on repeat]

Op het moment van schrijven mag ik bijkomen van een goede coronaverkoudheid, zeer waarschijnlijk opgelopen tijdens Pelagic Fest, afgelopen weekend in de Muziekgieterij in Maastricht. Kort samengevat was dit een zeer geslaagd weekend vol met uitstekende bands in voornamelijk het post-rock-/metalgenre. Laat dat nu ook meteen de brug vormen naar Reverb On Repeat, een Russische post-rock-/shoegazeband met leden van onder andere de post-blackbands Trna, Somn en Olhavo.

De band brengt via het Italiaanse label These Hands Melt zijn debuut [reverb on repeat] uit, waarvan de eerste vier nummers al in februari werden uitgebracht onder de titel Жить, wat “leven” betekent. De songs behandelen thema’s als verlies en rouw. Vrij zware kost dus, zij het dat alles in het Russisch wordt voorgedragen. Maar laat dit zeker niet je luisterplezier afnemen.

De muziek zelf slaat namelijk een perfecte brug tussen de dromerige, vervormde klanken van shoegaze en de atmosferische, gelaagde structuren van post-rock, waarbij de muziek een sterke emotionele impact in zich draagt. De combinatie van zware gitaren en delicate melodieën creëert een gevoel van nostalgie en melancholie, zonder ooit depressief aan te voelen. Het is muziek die troost biedt in zijn triestheid en die je uitnodigt om naar binnen te keren en je eigen emoties te verkennen. De sfeer is vaak spookachtig en dromerig, maar altijd met een onderliggende kracht die doet denken aan het doorzettingsvermogen van de menselijke geest.

Reverb on Repeat slaagt erin om met hun unieke mix van shoegaze en post-rock een herkenbaar maar toch enigszins vernieuwend geluid neer te zetten. Ze nemen de luisteraar mee op een auditieve reis vol emoties, sfeer en textuur. Hun muziek is een ervaring op zich, een ruimte waarin je kunt verdwalen, reflecteren en herontdekken. En hoewel niet elk nummer even sterk klinkt, raad ik wel aan deze release in zijn geheel te beluisteren. Voor liefhebbers van dromerige, atmosferische muziek met diepgang is Reverb on Repeat zondermeer een aanrader. Vreemd genoeg vind je het tweede deel van het album – welk start met het geweldige Луна – op streamingdiensten onder de titel У​с​п​е​ю, tevens de titel van de afsluiter van deze plaat. Dus nu je weet waar je moet zoeken, ga dit zeker beluisteren!

Score:

78/100

Label:

These Hands Melt, 2024

Tracklisting:

  1. Мемантин (Memantine)
  2. Розовые сны (Aurorean dreams)
  3. Башни (Towers)
  4. Нерест (Spawning)
  5. Луна (Luna)
  6. Стекло (Glass)
  7. Всё закончится (It Will Be Over)
  8. Ночь (Nocturnal)
  9. Успею (It Will Keep)

Line-up:

  • Vladimir Frith – Zang
  • Andrey Novozhilov – Gitaar
  • Michail Kurochkin – Bass
  • Tim Yusupov – Drums

Links: