Krvl – Donkere Pade

Krvl (of Kravaal: want zo spreek je dit uit) is een collectie zonderlinge Belgische muzikanten die al op me indruk maakten ergens in 2022 met hun debuut, Kravaal. Nu komt dit gezelschap via het Italiaanse These Hands Melt met een opvolger, Donkere Pade. Donkere paden zullen je waarschijnlijk meer diep het Kravaalbos ingidsen, een bos ergens ten noordwesten van Brussel richting Affligem, Aalst. Donkere paden zullen ook spreekwoordelijker wijze moeten bewandeld worden om de bands diepste zieleroerselen te kunnen ontwarren.

Ditmaal doen de heren beroep op de hulp van twee zeer gekende muzikanten uit de extreme metalwereld. Zo werd H. (Oerheks) bereid gevonden om wat keelgorgels af te staan voor het nummer Duivelsputten en werd ook niemand minder dan Shazzulah (Wolvennest) op Zielenrust gevraagd wat klanken toe te voegen.

Eén ding kan ik je al wel vertellen, stil gaat het niet zijn in dat Kravaalbos. De onbekende onverlaten van Krvl zijn in staat om met hun eerder atmosferische black metal menig bos of woud in de fik te steken. De Koning Van De Stilte is daar een perfect voorbeeld van. Rustige eerder contemplatieve gitaarpartijen vliegen op rustige kronkelende wijze als een sliert mist tussen de bomen. Enkele tellen later is de boosaardigheid in zijn volledigheid daar. Een blastbeat van jewelste geflankeerd door een ijselijke melodie wordt het bos ingestuurd en dan weet je het wel. Als je Krvl één keer hebt gehoord dan herken je de band meteen. Het heeft een karakteristiek geluid, een eigen wijze van riffs en thema’s aanbrengen. De penetrante scream’s die de Nederlandstalige teksten uitspugen zijn eveneens een pluspunt. Met het Avondrood op de wangen dring je het bos dieper in. De licht dissonante gitaartoetsen nemen je bij de hand. Hoor ik daar het geluid van kettingen in het begin van Cadans Der Droefheid? Misschien ben ik mis, maar het zou een mooie verwijzing zijn naar eerder werk van de band. Dit drietal kan niet alleen erg furieus uit de hoek komen. Soms is er aan hun muziek naast een atmosferisch randje ook een doomy boordje merkbaar. In dit Cadans Der Droefheid sleurt de band je door de vochtige sleuven in het bos.

De bijdrage van H in het nummer Duivelsputten beroeren je en voeren je de dieperik in, het geheel heeft door zijn tragere, slepende ritme iets mistroostig, melancholisch en intriest in zich. Toch opnieuw vermeldenswaardig zijn die weldoordachte melodische partijen die het geheel volledig bezweren. Lopen er schapen in het Kravaalbos? Ik geloof er helemaal niks van. De Verloren Herder zal een verwijzing naar iets of iemand anders zijn vermoed ik zo. In dit nummer word je naar mijn mening wel geconfronteerd met één van de weinig minpunten op dit album en dat is de geprogrammeerde drum. Mijn advies is hier gewoon door te luisteren want dit Krvl is in staat je door desolate klanken de juiste richting weer te laten vinden. Misschien nog wel even wachten alvorens je bos verlaat want de gastbijdrage van Shazzulah moet nog komen.

Krvl of Kravaal heeft met dit Donkere Pade een sterke opvolger geschreven op de debuutplaat Kravaal. Hun eerder atmosferische black metal is voorzien van ijzige melodielijnen, grauwe vocalen en wordt vaak aan hoge snelheden aangeleverd. Puik werk!

Score:

80/100

Label:

These Hands Melt, 2024

Tracklisting:

  1. De Koning Van Stilte
  2. Avondrood
  3. Cadans Der Droefheid
  4. Duivelsputten
  5. De Verloren Herder
  6. Zielenrust
  7. Het Onbegrip

Line-up:

  • Onbekend

Links: