Nightwraith – Divergence

Als het fruit op is ben je Fruitless, zo vertaal ik het eerste nummer op de nieuwe plaat van het uit Denver, Verenigde Staten van Amerika afkomstige Nightwraith. Het staat op het geheel nieuwe album Divergence dat in eigen beheer werd uitgebracht en bol en vol staat van de melodische death metal aangevuld met heavy metal en behoorlijk wat andere klanken. Kijk en lees maar eens de songtitels erop na. Heel wat gastmuzikanten hebben hun bijdrage op deze plaat weten veilig stellen.

In ieder geval is het zo dat afsluiten met een Pink Floyd-cover toch ook al wat zegt over dit gezelschap. Een mening vormen over een cover vind ik persoonlijk altijd heel moeilijk omdat bij mij de gedachte altijd vastzit dat de coverband nooit de maker, de oorspronkelijke band in kunst en kunde kan overstijgen. Maar kom, genoeg oppervlakkig filosofisch geneuzel. Misschien heb je intussen al eens onderstaande video bekeken voor het nummer Whispers Of Dragonflies en hoor je meteen waarom ik toch wel wat sympathie heb voor de muziek van deze Amerikanen die naar mijn mening toch wat klinken als het Australische Be’lakor en dat mag je als een compliment beschouwen.

Vind je geen fruit dan zijn de Amerikanen er mee aan de haal. Fruitless laat direct en meteen horen wat deze technisch zeer onderlegde band in zijn mars heeft. Licht experimenteel gitaarwerk, lekker soleerspel, goed doordachte ritmepartijen, schreeuwlelijke screams, cleane vocalen en viriel toetsenspel culmineren al op deze openingstrack. Het sterkt me in de gedachte en het is ook mijn vaste overtuiging dat deze band nog wel door een (groter) label zal worden opgenomen. Luister naar de beginmaten van het erg goede Perpetual Night. Het doet me wat aan Borknagar in hun hoogdagen denken. Wat een soleerwerk ook, heerlijk die blastpartij daartussendoor. Puik!

One Flower, het nummer met de saxofoon, brengt de muziek van dit gezelschap ook wat in de buurt van deze van de Oekraïners van White Ward. Het golvende op en neer fladderende Whispers of Dragonflies zou zo ook op één van hun platen gestaan kunnen hebben. Je mag dit nummer bijzonder nijpend, pitsend en knijpend noemen gezien de scream’s en de blastpartijen terwijl de tokkelende gitaren en de rustige drums het dan langs de andere kant weer iets jazzy’s meegeven.

Het in mijn oren erg sympathiek klinkende Nightwraith, de Amerikaanse variant op het Oceanische Be’lakor moet je zeker een keer onder de loep nemen. De muziek op dit Divergence is bijzonder goed te noemen! Jaarlijstmateriaal!

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Fruitless
  2. Perpetual Night met Cole Rudy – Pedal Steel Gitaar
  3. One Flower met Andreas Wild – Bariton Saxofoon
  4. Whispers of Dragonflies met Kelly Schilling – Fluit
  5. Invocation met Joey Truscelli – Gitaar solo
  6. Fallen Kings And Queens met Dan Phelps & Chuck French – Zang
  7. Nothing Left to Lose
  8. Divergence met Jeremy Portz & Xander Galvin-Soto – Auxiliary Percussion
  9. Us and Them (Pink Floyd cover)

Line-up:

  • Caleb Jose Tardio – Keyboard – synthesizer
  • Igor Panasewicz – Gitaar
  • Isidro “Spy” Soto – Drums
  • Jacob St. Amand – Bas
  • Benjamin Pitts – Zang, gitaar

Links: