Ancestors Blood / Heimdalls Wacht – Split

De Finnen van Ancestors Blood lieten het vaderlandse bloed al door hun aderen stromen sinds 2002. Op deze spilt met de Duitsers van Heimdalls Wacht, leveren de heren hun drie laatste tracks aan want, officieel sinds 2022, is de band, Ancestors Blood, opgedoekt en kan je stellen dat het bloed ergens anders naartoe zal vloeien. De heren van Heimdalls Wacht tonen middels deze split dat er nog leven in de band zit en dit met niemand minder dan Herjann op gitaar.

Het is het Heidens Hart label uit Nederland die deze meer dan dertig minuten durende split op CD en ook op vinyl uitbrengt. De muziek die je te horen krijgt is dus pure black metal, ruw, rauw en ongepolijst met een behoorlijke paganeske insteek. Betreffende de nummers van Heimdalls Wacht kunnen we stellen dat deze twee liederen al in 2020 werden opgenomen en dat dit de twee laatste nummers zijn waarop zanger Skjeld te horen zal zijn. Binnenkort verwachten we immers nieuws in verband met de nieuwe line-up van de band en, belangrijker nog, wanneer we het nieuwe album, de opvolger van Geisterseher uit 2016, mogen verwachten.

Ancestors Blood brengt black metal op zijn Fins. Dat wil zeggen dat de heren het in hun bloed hebben om ijskoude riffs te schrijven, heel goed weten hoe de keel moet reutelen en tegelijk in staat zijn een obscure keyboarddeken te draperen op hun eerder midtempo black metal met een thrashy/punky randje. Jammer dat de heren er een punt achter zetten. Ik ben wel fan, zeker van die smerige screams van de heer Raud en die avontuurlijkere baslijnen van Thorgaunt. Je hoort dit allemaal in Curse Of The Evil Eyes. Een nummer waarin ook een heerlijk avontuurlijk solo komt voorbij snerpen. Iets wat de heren ook nog eens dikjes overdoen op Kaukainen Muisto. Trouwens houd er je aandacht goed bij want een breed uitgesponnen middenbeuk, compleet met een tokkelende gitaar, wandelende bas en indrukwekkende keyboard atmosferen, verdient het om bij weg te mijmeren. Ave Atque Vale als derde, laatste en definitieve nummer leert ons dat je afscheid kan nemen in stijl, op dreigende instrumentale wijze.

Heimdalls Wacht brengt, zoals geschreven, twee nummers met voor de laatste keer Skjeld aan de microfoon. Dit duistere heerschap, die we ook kennen van vocaal werk in Nyktalgia en Pestnebel, is toch iemand die zijn stembanden kan doen laten trillen op een herkenbare erg doorleefde en pijnlijke wijze. De eerder gezapige kadans in Panpsychismus past perfect bij de boodschap die het nummer wil overbrengen. Hoge screams doen bij mij de haren op de onderarmen rijzen zeker wanneer de combinatie met die prikkende gitaarthema’s culmineren. De melodielijnen doen ook behoorlijk Fins aan, je hebt het gevoel dat er op elk moment wel een blastbeat kan passeren maar de heer Winterheart houdt alles mooi in het gareel. De blastbeat komt er, zij het kortstondig, weliswaar pas na wat opzwepende eerste maten in Das Weiße Rauschen Der Zeit. Een nummer dat heerlijke, melodische twinleads in zich herbergt.

Deze split kan je bestempelen als een erg genietbaar blackmetalwerkstuk. Een beoordeling van een split album geven vind ik altijd zoals hinken op twee benen. Het is jammer dat Ancestors Blood van het blackmetaltoneel verdwijnt maar tegelijk nemen de heren afscheid in stijl. Daarnaast weten we dat deze twee nummers van Heimdalls Wacht dan weer een aankondiging zijn van een nieuw album. Op zich herbergt deze split dus goed en slecht nieuws, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

Label:

Heidens Hart Records, 2023

Tracklisting:

  1. Curse Of The Evil Eyes (Ancestors Blood)
  2. Kaukainen Muisto (Distant Memory) (Ancestors Blood)
  3. Ave Atque Vale (Ancestors Blood)
  4. Panpsychismus (Heimdalls Wacht)
  5. Das Weiße Rauschen Der Zeit (Heimdalls Wacht)

Line-up:

Ancestors Blood:

  • Raud – Zang, gitaar
  • E. Heinonen – Keyboard
  • K.S. – Drum
  • Thorgaunt – Bas

Heimdalls Wacht:

  • Teja – Gitaar
  • Saruman – Bas
  • Herjann – Gitaar
  • Winterheart – Drum
  • Skjeld – Zang

Links: