Imha Tarikat – Hearts Unchained – At War With A Passionless World

Nooit eerder werd werk van de heer Kerem Yilmaz gepresenteerd op uw geliefde webstek. Daar komt dus nu verandering in. Deze Duitse jongeman is de grondlegger van de blackmetalband Imha Tarikat die toch al wel menige jaren actief is in de ondergrond. Sternenberster was de laatste plaat, ergens in 2020 uitgebracht. Lupus Lounge/Prophecy productions is deze keer de platenboer van dienst. Recentelijk speelde de heer Yilmaz aangevuld met een handvol trawanten de boel nog plat op het Unholy Congregation festival in Oudenaarde. Dit Hearts Unchained – At War With A Passionless World is eigenlijk niks meer of minder dan het persoonlijke en dus emotioneel erg gekleurde dagboek van de heer Yilmaz. Bijzonder toch.


Laat me beginnen door te stellen dat het werk van Imha Tarikat door de hierboven vermelde insteek als een erg persoonlijk werk kan gepercipieerd worden. Wat niet meer als juist is natuurlijk. Elke muzikant steekt zijn ziel, en vaak nog meer, in zijn of haar muziek. Imha Tarikat verschilt in deze context dan ook niet van andere bands. Wat wel anders is, is dat de black metal van deze band behoorlijk doorspekt is met heel wat verschillende invloeden. Dit geheel is meer een mengelmoes van verschillende invloeden, gaande van black metal, heavy metal, rock, occult rock en zelfs een snuifje punk kan je terug horen. Alzo ontstaat er een behoorlijk ritualistisch aanvoelend geheel, ook al is dat misschien in eerste instantie niet direct de bedoeling.

Nummers als Radical Righteousness en Brute Majesty, maar zeker ook Flood Of Love (The Beast Trigger) herbergen bovenstaande elementen nog het meest. Een nummer als Touch Of Mercy laat zich dan weer kenmerken door bijna twee minuten lang een melodieus tapijt te weven alvorens de met black- en thrashmetal bevuilde schoenen hierover te laten lopen. De muziek van Imha Tarikat lijkt soms eenvoudig, doch bij grondig doorluisteren zijn er toch heel wat boodschappen die je kan terugvinden. Het zijn vaak de verhalende en vertellende leadlijnen die je hierbij best in de hand neemt.

Ik diende in het begin nog wat te wennen aan de exceptionele keelklanken van de heer Yilmaz. Je kan er veel over zeggen en veel over schrijven maar de vogel zingt zoals hij gebekt is. En voor de intens doorleefde muziek van Imha Tarikat is dit vocale werk de juiste keuze. Bijzonder interessante plaat, dit Hearts Unchained – At War With A Passionless World. Of de wereld, dan wel de personen die hierop rondlopen, volledig passieloos zijn, dat valt volgens mij echter toch te betwijfelen.

Score:

80/100

Label:

Lupus Lounge/Prophecy Productions, 2022

Tracklisting:

1. Deeper Within2. Radical Righteousness3. Touch Of Mercy4. Brute Majesty5. Flood Of Love (The Beast Trigger)6. Birth Of Grandeur 7. Dominator Proselytism Tactics 8. Streams Of Power – Canavar9. Stardust Wisdom (Manifest Of the Deity To The Unkeen)10. Beast Of Sovereignty

Line-up:

  • Kerem Yilmaz – Zang, Gitaar, Bas
  • Melvin Cieslar – Drum

Links: