Sleep Moscow – Of the Sun

Het Zweedse Sleep Moscow debuteert met het album Of the Sun. Veel aan de band schreeuwt dat het de luisteraar naar een andere wereld moet brengen, zoals de naam van het album maar zeker ook de thematiek. Thematisch gezien is het album gebaseerd op de  sciencefictionfilm Solaris uit 1972. Algemeen geaccepteerd als een van de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt klinkt dit als een verdomd goed uitgangspunt voor een band die pyschedelische (space) rock maakt.

De plot van de film draait om een ruimtestation dat rond de fictieve planeet Solaris cirkelt, waar een wetenschappelijke missie tot stilstand is gekomen omdat de bemanning van drie wetenschappers in een emotionele crisis is geraakt. Thema’s die daarbij vanzelf in je hoofd komen zijn eenzaamheid en melancholie. Dat is dan ook precies wat de luisteraar mag verwachten wanneer de plaat wordt aangezet. Of the Sun is geen album dat je opzet om eens even lekker opgevrolijkt te worden. Het weet daarmee perfect de thematiek van de film te vertalen naar de muziek.

Op YouTube heb je meerdere delen van de afspeellijst 5 hours of relaxing psychedelic space rock met van die muziek waarbij je de ramen dicht moet laten omdat je anders naar de ruimte dreigt op te stijgen. Het album begint met nummers als Light Will Meet Us en Gift of Life die naadloos in deze playlist zouden kunnen. De nummers hebben een relatieve eenvoud en zijn wat zwartgallig waarin het gevoel van de eenzaamheid van rondzweven rond een andere planeet weerklinkt. Vooral de mooie melodielijnen van de zang blijven beklijven.

Daarna wordt het past echt deprimerend in het universum. Met name het middenstuk van het album is zeer melancholisch te noemen. Het titelnummer is een pianoballad, daarna volgt het instrumentale stuk Memories dat drijft op traag spelende cello’s, om vervolgens over te gaan in Far Beyond Gone en Alone. Stuk voor stuk nummers die voelen alsof de band het gewicht van de wereld op hun schouders draagt. Het werkt echter perfect. Het album volgt het verhaal van de film Solaris en met die gedachte in je achterhoofd gaat het album ook meer leven. Ook al heb je de film niet gezien. Het album voelt als een soundtrack, een muzikaal verhaal waarin de luisteraar wordt meegenomen. Je ziet de beelden er in je hoofd bij waardoor deze nummers echt ontroeren, met name op Alone.

De laatste twee nummers, Facing the Clouds en You Are Over, vormen in muzikaal opzicht de finale van de muzikale reis. Hier komt ook de spacerockkant het meest naar voren met de synthesizergeluiden die vaak in het genre gebruikt worden om buitenaards te klinken. Hoewel nog steeds hoogst melancholisch, vormen deze nummers een prettige afwisseling omdat er met de synthesizer wat meer muzikale diversiteit naar voren komt.

De term ‘muzikale reis’ is een ontzettende cliché geworden in de hedendaagse muziek en wordt te pas en te onpas gebruikt om een album te promoten. Op Of the Sun durf ik dit stempel echter wel te plakken. Het album voelt oprecht als een oude sciencefictionfilm die aan je voorbij trekt. En een goede ook.

Score:

85/100

Label:

Majestic Mountain Records , 2021

Tracklisting:

  1. Home
  2. Light Will Meet Us
  3. Gift of Life
  4. Of the Sun
  5. Memories
  6. Far Beyond Gone
  7. Alone
  8. Facing the Clouds
  9. You Are Over

Line-up:

  • Arvid Hällagård – Vocalen
  • Petter Kindström – Overige instrumenten
  • Eric C Nilsson – Overige instrumenten

Links: