Jeff Scott Soto – Essential Ballads

Jeff Scott Soto – Essential Ballads
Frontiers/Rough Trade, 2006

Het is voor mij een raadsel waarom Jeff Scott Soto nog niet is toegetreden tot het gilde der wereldsterren, want de in Brooklyn, New York geboren Soto beschikt over (meer dan) voldoende eigenschappen die daarvoor vereist zijn. Soto heeft de looks, een gezonde dosis flair en bovendien dat waar het om draait, een fantastische stem en dito songmateriaal. Wie weleens naar albums heeft geluisterd van o.a. Yngwie Malmsteen, Axel Rudi Pell, Soul Sirkus, zijn eigen band Talisman of zijn solowerk, weet precies wat ik bedoel. Wie dan nog niet overtuigd is moet The JSS Queen Concert-CD/DVD waarop Soto te horen en te zien is maar eens tot zich nemen en zich laten overtuigen dat het Jeff Scott Soto is die eigenlijk de opengevallen plek van de betreurde Freddie Mercury in had moeten nemen.

Omdat de familie Soto ook weleens iets anders wil dan een sneetje brood met pindakaas, komt JSS hier voor de dag met een verzameling tranentrekkers onder de naam Essential Ballads. Het betreft hier nummers die allen op eerdere soloalbums verschenen, aangevuld met drie nieuwe songs. Nu kan ik me levendig voorstellen dat de gemiddelde ZM-er niet zit te wachten op een album met zestien ballads op rij, maar dit neemt niet weg dat deze plaat bol staat van hoogwaardig songmateriaal, variërend van acoustisch tot funky tot de good-old rock ballad. Dit alles met als grote gemene deler de warme, soulvolle stem van Soto, die naar mijn mening tot de meest veelzijdige zangers van het spectrum behoort.

Wie eens behoefte heeft aan rust, melancholie of gewoon prachtige, gevoelige muziek, of wie gewoon eens kennis wil maken met Jeff Scott Soto, haalt met Essential Ballads een zalig schijfje in huis.

Tracklist:
Jeff Scott Soto - Essential Ballads

  1. If This Is The End
  2. As I Do 2 U
  3. Holding On
  4. Send Her My Love
  5. Lonely Shade Of Blue
  6. This Aint The Love
  7. Don’t Wanna Say Goodbye
  8. 4U
  9. Still Be Loving U
  10. Till The End Of Time
  11. Sacred Eyes
  12. By Your Side
  13. Beginning 2 End
  14. Through It All
  15. Last Mistake
  16. Another Try

Muzikanten (onder meer):

  • Jeff Scott Soto – Vocals, Bass, Guitars, Keys
  • Howie Simon – Lead Guitar, Acoustic Guitar
  • Goran Elmquist – Guitars, Keys
  • Alex Papa – Drums
  • Gary Schutt – Bass
  • George Bernhardt – Guitars, Bass

Links: