Unhuman Disease – Dalla Benedizione Della Diavolo

Een Indiaanse band met een Engelse naam, een Italiaanse albumtitel én een albumhoes die een duidelijke verwijzing is naar een Noorse band. Breek een ei op mijn hoofd en noem me Mr. International.

Unhuman Disease is een eenmansproject van een Indiaan die zichzelf Nocturnus Dominus noemt. Hij heeft inmiddels als zeven langspelers én drie splits op zijn naam staan. Omdat er kennelijk veel vraag naar was, brengt hij nu zijn vijfde album Dalla Benedizione Della Diavolo (origineel verschenen in 2012) opnieuw uit. Het is een album dat duidelijk terug gaat naar de roots van de ‘trve’ Noorse black metal van begin jaren ’90. Een lo-fi sound, een redelijk snerpende gitaarklank en de kenmerkende screams. De albumhoes verklapt het eigenlijk al een beetje: veel inspiratie wordt geput uit het oude werk van Darkthrone. De productiekwaliteit ligt echter wel wat hoger waardoor alles net iets voller klinkt dan dat bijvoorbeeld bij Under A Funeral Moon het geval is. Op zich klinkt het allemaal prima, al zijn er helaas geen riffjes die in mijn geheugen zijn blijven plakken. Wat ik persoonlijk ook een beetje jammer vind, is dat de thema’s die worden aangesneden weer de typische uitgekauwde blackmetalgemeenplaatsen zijn: duiveltjes, de hel, de dood. Ja, religie is haat en de duivel is je kameraad. We weten het wel. Vooral omdat de band zichzelf aanprijst als ‘Native American black metal’ zou je verwachten dat dit ook van invloed is op de muziek zelf. Qua instrumenten of qua thematiek. Dit is dus helaas niet het geval.

Maar als we al deze muggenzifterij naast ons neerleggen en kijken naar wat ons hier wordt gepresenteerd, dan kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat het een prima album is die een goede toevoeging zou zijn aan de collectie van menig tape- en LP-verzamelaar. Het blinkt niet uit in veelzijdigheid of vernieuwendheid, maar het is gewoon goed voor wat het is. Heb je zin in een portie rechtlijnige black metal met een oldschool sound? Dan raad ik Dalla Benedizione Della Diavolo zeer zeker aan!

Score:

70/100

Label:

Moribund Records, 2020

Tracklisting:

  1. Intro (Perverse Invocation of Demons)
  2. Darkest Night
  3. The Sinister Calling
  4. Doctrine of Black Arts
  5. Temple of Beleth
  6. Black Coffin Curse
  7. Ruins of Bones and Ash
  8. Down to the Altars…of Hell
  9. Void of the Reborn
  10. Senza vita
  11. Outro (Perverse Invocation of Death)

Line-up:

  • Nocturnus Dominus – Alles

Links: