Schattenfall – Das Verderben

White Ward is een band uit Oekraïne die met zijn laatste plaat Love Exchange Failure aan de top van mijn jaarlijst van 2019 stond. Ook live is dit een band die een onuitwisbare indruk op me maakte. Verbazing alom bij het uitzoeken van te reviewen nieuwe releases, dat bij deze Schattenfall vermeld staat dat deze Duitse band bestaat uit ex-leden van White Ward. Waar ligt die link dan? Louter in het feit dat het gaat om ex-leden of hebben die ex-leden ook wat muzikale ideeën overgeheveld? Omtrent dit laatste kan ik kort zijn – dat niet. Schattenfall speelt black metal met een meer atmosferische insteek eerder dan een experimentele boventoon. Tja, ex-leden? Ik vind enkel terug dat Vladimir Bauer, gitarist, bassist en schrijver van de muziek, in een verleden deel uitmaakte van bovenstaande band.

Deze drie-track EP kreeg de titel Das Verderben mee. Een vlag die inderdaad helemaal de lading dekt. Drie eerder lang uitgesponnen blackmetalnummers worden hier verzameld. Het basistempo is traag met hier en daar een versnelling onder de vorm van een snellere dubbele basskick of een voorzichtige blastbeat, maar meer ook niet. Het lijkt vooral ook een monotone oefening te zijn met als doel je bezwerend in de ogen te kijken. Zeker de wat ielere, hogere screams houden je alzo in bedwang. De openingsriff, een wat jazzy aanvoelende baslijn op het nummer Totentanz, is voor mij de enige link met White Ward. Op het afsluitende Das Schliffbrüchige valt het op dat zeer prominent de bas de gitaar in de hand houdt. De zang is ook hier wat vertellender, theatraler te noemen.

In de verste verte is dit muzikale epos te vergelijken met White Ward, evenmin haalt het het niveau van bands die als referentie moeten dienen volgens de platenboer, met name Ulver, Ved Buens Ende of Geist. Niet tegenstaande dat dit toch een zeer degelijke release is.

Label:

Wolfspell Records - Redefining Darkness Records, 2020

Tracklisting:

  1. Totentanz
  2. Abscheid
  3. Der Schliffbrüchige

Line-up:

  • Ragnar – Zang
  • Vladimir Bauer – Gitaar, basgitaar
  • Evgen Karamushko – Drums

Links: