Dragonland – Starfall

Dragonland – Starfall
Century Media – 2004

Dit is de derde langspeler van het Zweedse Dragonland. De eerste twee (The Battle Of The Ivory Plains – 2001 en Holy Wars 2002) zijn mij onbekend, dus vergelijkingen met eerder werk kan ik niet geven, dus ik zal mij alleen uitwijden over deze cd.

En wat ik op deze cd hoor klinkt zeker niet verkeerd, al is de band op sommige momenten naar mijn mening wel eens een beetje te zoetsappig bezig. Vooral op het tweede nummer Starfall word duidelijk geprobeerd om een iets breder publiek aan te spreken dan het standaard power metal volk.


dragonland big

De meeste van de nummers worden “gedragen” door de keyboards, welke dan ook zeer dominant overkomen. Gelukkig is er ook genoeg ruimte overgelaten voor mooi, spetterend gitaarwerk van Nicklas Magnusson en Olof Mörck. De stem van Jonas Heidgert behoort wat mij betreft ook tot één van de betere in het genre. Vooral in het nummer In Perfect Harmony laat deze kerel horen dat hij zijn stembanden afwisselend in kan zetten. Een emotievolle stem die nergens tegen het irritant hoge aanzit.

In een aantal nummers komen ook duidelijk elementen uit de progressieve metalhoek naar voren, iets wat in mijn ogen dit gezelschap een duidelijke meerwaarde meegeeft.
Het zevende nummer van de plaat The Returning zou absoluut niet misstaan op een Sonata Arctica album. Vooral het gebruik van de toetsen, en de zang van Jonas drukken dit nummer de hoek van die band in. De afsluitende drie nummers vormen samen de trilogy The Book Of Shadow’s. Info betreffende het verhaal waar deze nummers over gaan moet ik jullie schuldig blijven, aangezien er geen teksten bij de promo zitten.
Deze drie nummers samen vormen een vrij bombastisch geheel, en worden wederom gedragen door erg dominante keyboards. Zonder toetsen zou er echter ook erg weinig van de nummers overblijven, dus in het geval van Dragonland durf ik ook te beweren dat de toetsen een onmisbaar instrument zijn.

Eindconclusie: Ik zou deze plaat duidelijk tekort doen als ik em alleen aan zou raden aan power metal adepten. Dus, kan je melodieuze metal waarderen, probeer dan dit Starfall album van Dragonland eens.

Tracklist :

  1. As Madness Took Me
  2. Starfall
  3. Calling My Name
  4. In Perfect Harmony
  5. The Dream Seeker
  6. The Shores Of Our Land
  7. The returning
  8. To The End Of The World
  9. The Book Of Shadows Part I : A Story Yet Untold
  10. The Book Of Shadows Part II : The Curse Of Qa’a
  11. The Book Of Shadows Part III : The Glendora Outbreak

Line – Up :

  • Jonas Heidgert – Vocals
  • Elias Holmlid – Synthesizers
  • Nicklas Magnusson – Guitar
  • Olof Mörck – Guitar
  • Christer Pedersen – Bass
  • Jesse Lindskog – Drums

Links :

Dragonland
Century Media