Kludde – De verdoken Waarheid / Wanhoop – Elegy of Despair Split

Kludde – De verdoken Waarheid / Wanhoop – Elegy of Despair Split
Nepherex, 2004

Uit het land van Palm, Duvel en Leffe komt ook kwalitatieve black metal, naast Enthroned in de vorm van Kludde en Wanhoop. De laatstgenoemde twee bands besloten een split-cd uit te brengen, en deze bevalt ondergetekende erg goed.

Kludde opent de cd met de eerste 7 nummers. Na de intro doet het nummer “De verdoken Waarheid” meteen enorm aan Marduk denken qua riffs en vocalen, ten tijde van Legion. Deze hints richting Marduk blijven vaker terugkomen, zowel tijdens hoog tempo als laag tempo black metal, die goed afgewisseld worden door Kludde. Wel vind ik het jammer dat de lead guitar net niet genoeg op de voorgrond treedt, waardoor je te zeer je best moet doen om deze lead riffs mee te krijgen. Live zal dit ongetwijfeld opgelost worden, en ik zie er dan ook naar uit om Kludde eens live te aanschouwen.

Kludde150Wanhoop175

Na het nummer “Wormen” neemt Wanhoop het stokje over, met de intro “River of Despair”, die de stemming meteen wat dempt. Het verschil tussen beide bands is goed duidelijk: na het rauwe geweld van Kludde klinkt er uit Wanhoop pure treurigheid en opgekropte haat. Laag tempo depressieve, misantropische black metal is wat de klok slaat hier. De baslijnen van Wanhoop zijn erg goed hoorbaar, wat het geheel extra zwaar laat klinken. “Hearse of the Black Death” bevat een passage met vocalen van een man en een vrouw en een gitaarriedel erdoorheen, die doet denken aan Cradle of Filth in zijn beginperiode. “Opus Desperandum” is een heerlijk ziek meesterwerk van een interlude, waarin een vrouw het woordje “suicide” in meerdere talen naar voren brengt, en die eindigt met de kreet “Kill Yourself!” van vocalist Zwarte Dood.

Een erg goede split cd leveren Kludde en Wanhoop hier af, met duidelijke verschillen tussen beide bands. Elke black metal liefhebber zal ongetwijfeld zijn waardering voor deze split kunnen opbrengen. Hulde!

Tracklist:

    Kludde – De verdoken Waarheid

  1. Intro
  2. De verdoken Waarheid
  3. Heilige Perversiteiten
  4. Karos der Toverheksen
  5. De Vloek
  6. Kleddemèvel
  7. Wormen
  8. Wanhoop – Elegy of Despair

  9. River of Despair
  10. Vernieling van het Bestaan
  11. Weak Human Race
  12. Hearse of the Black Death
  13. Opus Desperandum
  14. Only Death is Real
  15. Ultimate Pleasure

Line-up:

Kludde:

  • Ketter – Drums
  • Uglúk – Bass/Vocals
  • Snoodaert – Guitar

Wanhoop:

  1. Zwarte Dood – Vocals & Lyrics
  2. D. Mortiis Adductor – Music

Links: