Atlas Entity – Beneath The Cosmic Silence

Progressieve death metal, ik krijg er niet genoeg van. Meer dan eens heb ik absolute juweeltjes ontdekt in dit sub-genre en de lijst kan mij niet groot genoeg zijn. Genoeg reden om weer rond te speuren naar een nieuwe proggy deathplaat in de Zware Lijst. De keuze is ditmaal gevallen op het uit Amerika afkomstige soloproject van Alex Gallegos, genaamd Atlas Entity. Hij debuteert dit jaar met het album, Beneath The Cosmic Silence.

Alex is de band Atlas Entity gestart in 2014 als een sideproject naast zijn toen huidige band, Proletariat Combat Machine. Toen laatstgenoemde band ophield met bestaan, besloot hij serieus aan de slag te gaan met het project en bracht in 2015 een EP uit, getiteld Enceladus. Op de EP voorziet Alex de gitaren, basgitaar en de zang. Voor de drums heeft hij, na een lange zoektocht, niemand minder dan Sam Paulicelli (66Samus, Decrepit Birth) weten te strikken! Ook voor Beneath The Cosmic Silence is Sam weer aangeschoven voor een flinke bak geweld. Dit stukje informatie deed mij de kans aangrijpen om het debuutalbum te recenseren, daar ik zeker bekend ben met Sam Paulicelli zijn werk. Hij is (te betwisten) een van de meest veelzijdige en vaardige drummers in het zwaardere segment van de metalscene op dit moment.

De plaat opent instrumentaal met Adorned in Red, waarvan de eerste minuten twee gitaren te horen zijn; een akoestisch pingelstukje tot er anderhalve minuut later op de achtergrond een tremolo picking op de elektrische gitaar hoorbaar is. Hierna vallen de drums in, wat kalm begint en opbouwt naar een sneller tempo. Gedurende de opbouw van de drums blijft de kalmte van de eerste twee minuten nog steeds aanwezig, want de gitaarpartijen veranderen niet. Een interessante manier om een album mee te starten.

Bij nummer twee wordt men gepresenteerd met het wat zwaardere werk. Een tof melodietje op de lead gitaar met redelijk atmosferische gitaarakkoorden op de achtergrond dragen de luisteraar door het nummer heen. Zodra Alex de zang inzet, wordt het allemaal nog een stukje intenser. Wetende wat Sam kan, lijkt hij zich hier nog aardig in te houden, maar lukt het hem desondanks om te imponeren. Verder zit er in In The Shadows of the Mountain pt.1 ook een hoop afwisseling en dynamiek, wat de luisteraar een gevoel van exploratie geeft in het verhaal dat wordt verteld. Een favoriet hebben wij dan ook gelijk te pakken. Eenzelfde beleving vinden we terug in deel twee van dit nummer. Een mooi duo en gezamenlijk een van mijn favorieten op de plaat.

De nummers waar het tempo omhoog gaat (het is tenslotte ook nog steeds deathmetal) komen aan bod bij Murmurs of Dissent, Visions of Gold en Scorned by the Snow. Toch bevat elk van deze drie nummers ook wat kalmere momenten waar de atmosfeer opnieuw een belangrijke rol speelt. Het neemt de luisteraar mee in het verhaal, wat ik bij het tweedelige nummer ook aanhaalde, en maakt het voor de beleving prima in orde. De twee ‘softe’ nummers zijn Windswept en Celestial Noise. Muziek voor de tere zieltjes, laten we maar zeggen.

In Beneath The Cosmic Silence treffen we een debuut van een soloartiest waar best potentie te horen is. Elk nummer heeft wel iets pakkends en samengevoegd als album speelt het lekker door. Het enige moment waar mijn aandacht toch een beetje afdwaalt, is tijdens het laatste nummer. Hier zit een intermezzo in waar een cleane zanglijn door een vocoder (althans, zo klinkt het) is gehaald. Dit past naar mijn idee niet echt en maakt het een nummer om te skippen. Zonde, want de voorgangers weten wel te bekoren.

Geen slecht debuut, meneer Gallegos! Ga vooral zo door en neem nog even extra de tijd om wat detailwerk uit te werken op de volgende plaat, dan kom je er wel.

Score:

76/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Adorned in Red
  2. In the Shadow of the Mountain pt. 1
  3. In the Shadow of the Mountain pt. 2
  4. Murmurs of Dissent
  5. Visions of Gold
  6. Windswept
  7. Scorned by the Snow
  8. Celestial Noise

Line-up:

  • Alex Gallegos – zang, gitaar, basgitaar
  • Sam Paulicelli – drums

Links: